--- ALPOLLA ON ASIAA --- "Moraali"vaalit 2011 ---

ALPOLLA ON ASIAA

Klikkaa Yhteystiedot- ja/tai Linkkejä-kohtaan. Siellä on nettisivuja, joilta löytyy lisää asiaa ja mietittävää!

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:685784 kpl

Puusähkö jäänee ilman takuuhintaa

Kepu on aina halunnut leimautua maa- ja metsätalouden asianajajaksi. Sen työ- ja elinkeinoministerin Mauri Pekkarisen johtama ministeriö osoittaa bioenergian hintakaavailuillaan, ettei metsähakkeella tuotetulle sähkölle haluta takuuhintajärjestelmää eikä kuitu- ja energiapuulle kysynnästä johtuvaa hintakilpailua.

Oltakoonpa sähkön tuotantotavoista ja tukitoimista mitä mieltä tahansa, tosiasia on, että puun hinta halutaan pitää matalana ja ulkomaalaisten sijoittajien omistukseen luisuneen metsäteollisuuden osakkeiden tuotto ja arvo hyvänä. Vaikka metsä-teollisuustuotteiden kysyntä maailmalla elpyisi kuinka, suomalaisen kuitupuun kysyntä tulee supistumaan sitä mukaa, kun tuotanto siirtyy maihin, joissa raaka-aineen kasvuaika ja tuotantokustannukset ovat murto-osa Suomen vertailuluvuista.   Kasvusäästöjä syntyy entistä enemmän. Vasta hallituksen sokaissut puupulakohu ja veroratkaisuista johtuva hintaromahdus painavat jatkossakin hintoja alas. Näin kepulaisministerien ratkaisumallit osoittavat kiistatta, kenen etuja hallinto ajaa ja miten  köyhä, halpaa raaka-ainetta tuottava kansa pysyy nöyränä ja helppona hallita. - Vanha sanalasku kuuluukin, että köyhän on oltava nöyrä!

Väitteeni hallittavuudesta ei ole tuulesta temmattu, kun muistamme, miten viime laman aikana koulutettiin yli kolmetuhatta ns. pikapoliisia kahdessa erässä.  Mm. tähän  joukkoon olisi turvauduttu, jos äärimmäiseen ahdinkoon ajettu kansa olisi noussut nöyryyttäjiään vastaan. - Nyt tyytymättömyyttä hillitään yrityskaatojen ja omaisuuden uusjaon sijasta valtion velanotolla. Silti köyhyysrajan alapuolella elävien määrä on noussut jo yli 700.000 ja tuloerot kasvavat edelleen.

Keskipohjanmaalehti kirjoittaa 4.9.09 Pekkarisen ajatuksista, että metsä- ja energia-teollisuus vastustaa puusähkön takuuhintajärjestelmää, koska se nostaisi sähkön hintaa. – Väite on tosiasioiden- ja järjenvastainen, koska energiateollisuushan on juuri sähköä tuottavaa teollisuutta. Jos  sen myymän tuotteen hinta nousee,  tuottaja saa rahaa enemmän. - Ruuan arvonlisäveroa lasketaan ja taustalla mietitään, miten kotitalouksien verovähennyksiä karsitaan. 

Energiapuun ylitarjonta pitää metsäteollisuuden tuottaman ja kuluttaman sähkön edullisena. Puusähkön tuottajan pienet kertaluonteiset investointituet eivät houkuta investoimaan, mutta takuutariffi ja vakaa hintataso kyllä. Vasta edellisen laman aikana pienet kohtuuhintaista sähköä tuottavat kunnalliset voimalaitokset siirtyivät suurten haltuun ja sähkön hinta optiovoittoja tavoittelevien johtajien valvontaan. Tariffiratkaisun vuoksi tuottajien ja myyjien määrä säilyy ja sähkömarkkinoiden hintakilpailu estyy. –  Köyhtyneistä kunnista palkkansa saavia opettajia  lomautetaan, muttei edes ajatella paljonko ympäristöhallintoon pesiytyvä turha byrokratia  aiheuttaa kustannuksia.

”Aisakoivumetsien” määrä lisääntyy ja sahojen ja mekaanisen puunjalostuksen kehitysmahdollisuudet hidastuvat. Jos KEMERA-tuen odotetaan pitävän metsät tuotantokunnossa, miten löytyy tarve ja oikea hinta hoitohakkuissa syntyvälle energiapuulle? - Onko nälkäongelmien kourissa kamppailevalle maailmalle eettisesti ja taloudellisesti järkevämpää  polttaa puun asemesta viljaa?

Alpo Ylitalo

kaupunginvaltuutettu, Ps, Kokkola  2009-09-08