--- ALPOLLA ON ASIAA --- "Moraali"vaalit 2011 ---

ALPOLLA ON ASIAA

Klikkaa Yhteystiedot- ja/tai Linkkejä-kohtaan. Siellä on nettisivuja, joilta löytyy lisää asiaa ja mietittävää!

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:691552 kpl

Valuuko "jytky" kuin tsunami pääaltaaseen?

 

Suomen historiasta ei löydy Perussuomalaisten vuonna 2011 saaman vaalivoiton vertaista "Jytkyä". Kansa osoitti pettymyksensä poliitikkojen lupauksiin, mutta uskoi Timo Soinin johtaman puolueen kykenevän parempaan.. Miten "jytkyn" tehneen pettyneen kansan ja vaalivoittajan ääni kuuluvat päätöksenteossa, onkin toinen asia. Perussuomalaisten jäätyä ulos hallituksesta voi sanoa: ennen mies maansa myö, kuin sanansa syö. Toimiiko demokratia vaalivoiton jälkeen?

 

Vaikuttaako perussuomalaisten yli puoluerajojen kiitosta saanut ohjelma politiikassa? Suuresta kansanedustajien määrästä huolimatta kokematon eduskuntaryhmä asettaa johdolle haasteen, miten ideologia vaikuttaa päätöksentekoon. - Vanhojen puolueiden apuna ovat poliittisesti nimitetty virkakoneisto ja etujärjestöt, mutta miten perussuomalaisten tietotaitoa käytetään tai estetään tehokkaasti? Mistä uudet edustajat saavat opastusta?

 

Politiikantutkimuksen emeritusprofessori Vilho Harle sanoo: "Paluuta aitoon kansanvaltaiseen parlamentarismiin ei ole. Puolueet eivät halua eivätkä kansalaiset osaa sitä vaatia. Myytin suojassa on hyvä elää." - Enemmistöhallitukset välttävät äänestyksiä ja eduskunnassakin niiden  kansanedustajat pysyvät esityksen takana. Hallituksen käskyläisinä he saattavat joutua lupaustensa vastaisesti pettämään äänestäjänsä. Kaksi vasemmistoliiton lupauksissaan pysynyttä erotettiin eduskuntaryhmästä.

 

Kansalta saatu valta ei riitä, vaan kansanedustajan on nautittava myös hallituksen luottamusta. Suhteellisesti suurimman tappion kärsineille vihreille on tärkeämpää hallituksessa pysyminen kuin puolueen periaate esim. ydinvoimakysymyksissä. Heille takinkääntö on arkipäivää.

 

Vaalitappion kärsineiden puolueiden jälkipyykkiä jatkuu etsittäessä keinoja valta-aseman palauttamiseksi. Väyrysen alttius palvella isänmaata Kepun puheenjohtajana sekä Pekkarisen halu mitata asemansa Väyryseen nähden sotki puolueen rivit niin, että Kiviniemi ilmoitti kiukustuneena jättävänsä pj-tehtävät jälkiselitysten kera. Pekkarinen aktivoi mukaan uusia nimiä. Kepun rivit ovat julkisesti hajallaan ja demarit käyvät kisaansa suljetuin ovin. Molemmista paljastuu puoluekoon itseisarvo eli merkitys on sillä kuka sanoo, muttei sillä mitä sanotaan. - Vaalilupaukset eivät paina mieltä, kun on tilaisuus nousta hallitukseen.  

 

Kauhavalla kokoomuksen Janne Sankelo puolusti voimakkaasti lentosotakoulua, mutta eduskunnassa pysyi hallituksen ruodussa ja kotikunnassa hiljaisena miehenä. Edellisessä eduskunnassa Tuomo Puumala vaati sotiin osallistuneiden eläkkeisiin lisää, mutta äänesti vaatimustaan vastaan.

 

Muistaako joku seuraavissa vaaleissa, että perussuomalaiset eivät menneet hallitukseen, koska olisivat joutuneet pettämään äänestäjänsä. - Valuuko "jytky" tosiaankin kuin tsunami pääaltaaseen?

 

Alpo Ylitalo

Kokkola 2012-04-09