--- ALPOLLA ON ASIAA --- "Moraali"vaalit 2011 ---

ALPOLLA ON ASIAA

Klikkaa Yhteystiedot- ja/tai Linkkejä-kohtaan. Siellä on nettisivuja, joilta löytyy lisää asiaa ja mietittävää!

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:724891 kpl

RAHALLA RAHAA

         Onko syntiä, kun tekee rahalla rahaa? 

         Sukupolvien ja vuosikymmenten vaihtuessa tavat ja arvot muuttuvat. Vielä viime vuosisadalla  vältettiin aktiivisesti synnintekoa. Pohjalaisen käsityksen mukaan korttipeli rahasta oli erityisen raskas synti. Ehkäpä osuutensa oli silläkin, että peliin saattoi liittyä alkoholin käyttöä. Se puolestaan laski hävinneiden ja voittaneiden välistä tappelukynnystä.

          Syntitaakan painoa lisäsi, jos isä hävisi ansaitsemansa perheen käyttörahat. Silloin vaikeutuivat lasten ruoan ja vaatteiden tai suksien ja luistimien saanti. Pelivoitolle ei odotettu siunausta. Pelipaikkoja olivat ulkosaunat, ladot ja kesällä tiheät metsiköt. - Korttien jakajaa kutsuttiin emännäksi. Pelaajat olivat usein kaikkein köyhimpiä – savotoista palanneita miehiä, joille markkakin oli todellisuudessa iso raha.

          Rahapeli ei ole synti, kun pelipaikka on pankki. Kirkkoakin on rohkaistu sijoittamaan varojaan pörssipeliin, tavoittelemaan rahalla rahaa eli osinkoja toisten työn tuotosta. Varakkaat sijoittavat peliin jopa miljoonia euroja. Kysymys kuuluu ovatko arvopaperit kortteja pelissä jossa pankit toimivat ”emäntinä”.

         Salaiset kortit jakaa emäntä, mutta osakepelissä valitset ”korttisi”. Molemmissa pelaaja hyväksyy panoksen koon. Tavoitteista ja varoista riippuen osakepeleissä voit ostaa haluamaasi ”korttia” tarjolla olevan määrän voittomahdollisuuden ja riskikin kasvaessa.

         Vahvan rahan miesten Koiviston ja Holkerin kaudella pelurit elivät huumassa. Riskit kertautuivat, sillä peliin sijoitettiin pankkien ulkomailta lainaamaa rahaa. – Pelureiden ja pelipaikkojen talous romahti, rahat hävisivät, mutta kukaan ei kysy, mihin. – Kansalle on tulossa uusia ”pelivelkoja”, vaikka vanhat ovat maksamatta. Mihin luotat? (Lue kirja: Laman ja rahan pelurit!)

         EU-alueen matalien sijoitus- ja lainakorkojen sumentamin ajatuksin elimme taas yli varojemme niin, että kotitalouksien velka on suurempi kuin koskaan. Pelurit sijoittivat rahaa suurin tuotto-odotuksin Amerikan arvopaperipeliin. Kapitalismin mallimaa USA jakoi kortteja ”emäntänä” ja sai Kiinastakin panoksia. Pelurit halusivat enemmän ja nopeammin rahaa.

         Rahoituskuplan puhjettua ongelmasta tuli maailmanlaajuinen. Joiltakin meni osa, toisilta kaikki. Tietääkö ”emäntä”, kuka voitti, mihin potti katosi, kun valtio joutui ottamaan suurimpia toimijoita: rahalaitoksia haltuunsa? Kommunisti-Kiinan keskushallinto sijoitti tai lainasi kansalaisten työn tuloksena kertyneitä varoja USA:n rahamarkkinoille. Hävisikö se ne sijoituksina vai onko raha lainassa? Jos sijoitukset tuottavat voittoa, varat kuuluvat pelikorttien omistajille, mutta jos kohde kaatuu, tappiot maksetaan verovaroista. Olivatpa varat kommunistisesta tai kapitalistisesta järjestelmästä – pelipanoksen huvettua tappiot maksaa kansa.

         Syntikysymykset talousmittarina eivät ohjaa rahapeliä, mutta sen aiheuttamat talouskatastrofit lamauttavat tuon tuostakin teollistuneen maailman talouden. Pelurit voivat rahoittaa, mutta eivät osallistu raaka-aineen jalostusarvon nostamiseen. Onko syntiä, että köyhä kansa maksaa varakkaiden pelivelat? Pitäisikö lainsäätäjien tiukata pelivalvontaa?

        

         Alpo Ylitalo, Kokkola 2009-01-20