--- ALPOLLA ON ASIAA --- "Moraali"vaalit 2011 ---

ALPOLLA ON ASIAA

Klikkaa Yhteystiedot- ja/tai Linkkejä-kohtaan. Siellä on nettisivuja, joilta löytyy lisää asiaa ja mietittävää!

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:684606 kpl

Metsäteollisuuden huono tulos ja politisoitu puupula

Metsäteollisuuden osavuositulos oli huono. Kukaan johtajista ei nimennyt aiheuttajaksi yksin puupulaa, vaan markkinatilanteen. Tuotteiden ylitarjonta painaa hintoja eikä nousua ole näköpiirissä. Aasian, Venäjän ja Etelä-Amerikan lisätarjonta takaavat ostajan markkinoiden ja suomalaisongelmien jatkuvan. Tuottavuusongelmaa ei ratkaista kestävästi kantohinnalla.

Ministeri Katainen väittää 50 %:n veronkevennyksen lisäävän puun tarjontaa ja laskevan hintaa.  Hinnanlasku mitätöisi elvyttäväksi tarkoitetun verokevennyksen. Ministeri Mauri Pekkarinen: ” Nyt on ainutkertainen sauma myydä puuta näin alhaisella verolla. Metsä ja sen käyttö on tärkeä osa maatilataloutta.” Pekkarinen elää viimevuosisadan puolta väliä, jolloin konehankinnat rahoitettiin puukaupalla. Stora Enson johtajan Jouko Karvisen mukaan supistuksia on luvassa Venäjän puutullikiistasta huolimatta. UPM:n Jussi Pesonen vihjaa tuotannon supistuksiin, ellei kotimaista puuta ole saatavissa huomattavasti nykyistä halvemmalla ja enemmän. Venäjän puun varaan rakennettu ylikapasiteetti rasittaa sekä metsänomistajien että -teollisuuden tulosta.

- Markkinat eivät vedä, mutta silti hallitus tukee verovaroin hintoja polkevaa ylikapasiteettia. Herrojen käsitys markkinataloudesta on outo, kun he uskovat hintojen laskun elvyttävän raakapuun tarjontaa. Metlan tilastojen mukaan suomalainen puu on tuontipuuhun verrattuna halpaa. Hallituksen veroratkaisu antaisi, laskentatavasta riippuen, myyjälle parisen euroa lisää puukuutiolta. Se syyttää osapuolia myös myynti- ja ostohaluttomuudesta. Teollisuusjohtajat puhuvat kustannusinflaatiosta, jonka tekijöiksi mainitaan sähkön ja öljyn sekä vahvan euron ja puun hinta. - Keskipohjanmaa-lehden 29.7. asiantuntijan mukaan puun hinta sellutonnin hinnasta on vain neljä prosenttia. Samassa artikkelissa kerrotaan, etteivät yhtiöt osta puuta ja ostettuja leimikoita on pystyssä runsaasti. Lisäksi tuontivarastot lienevät täpötäynnä. - Lausunnot ovat ristiriitaisia.

Vallanpitäjien kasinotaloustaidoista on karmeita kokemuksia kahden vuosikymmenen ajalta.  Satojen miljardien eurojen töppäykset ohjattiin kansan maksettaviksi. Pankit ja metsäteollisuus ajautuivat lähes ulkomaalaisomistukseen. Saksasta ostettiin ”raitista UMTS-ilmaa”. Sonera sekä Enso työnnettiin ruotsalaisille. Jäljellä ovat valtion velka, karsitut palvelut, taitetut eläkkeet ja parisataatuhatta velkaongelmaista sekä ulkomaalaisille myydyn teollisuuden tukeminen. Pilkkahintaan luovutettu lakisääteinen ajoneuvokatsastus sekä lannoiteteollisuus ovat  kolminkertaistaneet hinnat ja tuloksen. - EU:in liityttiin siksi, että saamme halpaa ruokaa ja turvatakuut.  Nyt syömme Euroopan kalleinta ruokaa hivuttautuessamme Naton siipien suojaan.

Kunniamaininnan ansaitsee paperiliiton ”örveltäjän”, joksi Juha Mieto luonnehti radiossa Jouko Ahosta, rangaistusverovaade metsänomistajille, jotka eivät myy hakkuukypsää metsää. - Ajatteliko teollisuuden mahdollisuutta siirtää lakkokustannukset kantohintaan. Hyväksyisikö Ahonen, että lakkoon osallistuneilta otettaisiin kolmen kuukauden palkka pois, jos työstä tarjottu palkka ei kelpaa? - Metsäomistajallakin on vielä jonkinasteinen vapaus puukauppaan.

Hallitus vaatii yksityismetsätaloutta ylitarjontaa ylläpitävän ulkomaisen pääoma tuoton turvaajaksi. Säilyykö luottamus ryhmäkurilla ohjatun ”oikeus- ja hyvinvointivaltion” hallintoon?

Alpo Ylitalo, Kokkola

2008-07-31