--- ALPOLLA ON ASIAA --- "Moraali"vaalit 2011 ---

ALPOLLA ON ASIAA

Klikkaa Yhteystiedot- ja/tai Linkkejä-kohtaan. Siellä on nettisivuja, joilta löytyy lisää asiaa ja mietittävää!

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:707269 kpl

Hännisen tie riskien tie

Kuljetaanko tuurilla vai taidoilla, Erkki Hänninen (Kepun K-P:n piirin toiminnanjohtaja) Kreikan ja Irlannin tiellä, jonne yrität Timo Soinia matkakumppaniksi.

Ihailet suuria riskejä eläkevarojen sijoittamisessa. Johtopäätöksesi tuotosta nojaavat yhteen vuoteen, mikä palveleekin lyhytnäköistä ajatusmalliasi. Totuuden vääristely pyhittää keinot, kun vaalit ovat kuukauden päästä eivätkä ennusteet lupaa hyvää. Osakekurssit nousivat viime vuonna lähes kautta linjan eikä sijoittajilla ollut ongelmia. Eläkevarojen tulee saada aina riskittä inflaatiota suurempi tuotto. Pienempikin tuotto riittää, kun vältytään tappioilta.  

Näkökulmasi on mitättömän suppea. Eläkevarojen riittävyydestä on puhuttu pitkään. A-Talk-ohjelma käsitteli vuonna 2009 eläkekassojen tilaa. Tappioiksi todettiin 22 miljardia (mrd.) euroa. Kun siihen lisättiin valtion ja kuntien eläkekassojen tappiot, summa olikin 30 mrd. euroa. Mukana olivat mm. eläkekonsultti Olli Pusa ja Ilmarisen sijoitusjohtaja Timo Ritakallio.

Vakuutusyhtiöiden omavaraisuuden pudottua rajan alle eduskunta sääti poikkeuslain ja eläkekassoista siirrettiin niiden pääomiin 7 mrd. euroa. Kun tämä lisätään tappioihin, ne nousevat 37 mrd:in euroon. Vuoden lopussa niiden laskettiin olevan jo 45 mrd. euroa. - Esittämäsi tuottoprosentit eivät ole euroja, joita voidaan sijoittaa.

Kun devalvaatioiden aika on ohi, niin euroalueen kilpailukyvyn säilyminen edellyttää huippuun kehitettyä tehokkuutta, hidasta kustannuskasvua, työhyvinvoinnin kehittämistä ja työelämän pidentämistä. Liikenneyhteydet ovat merkittävä osa kilpailukykyämme.

Soinin esittämä ajatus sopii hyvin em. hankkeisiin: riskitön sijoitus tuottaviin investointeihin, kuten Kokkolan satamaväylän saamiseksi 14 metrin kulkusyvyyteen. Banamax-luokan laivat voitaisiin lastata täyteen. Kokkolan satama tuotti viime vuonnakin miljoonia euroja voittoa. Satsaukset satamaan ovat lisänneet laskutusta vuodesta 2007 lähtien 57 %. Työllistävä vaikutus on laaja. Kaksoisraide mahdollistaisi Kokkolan sataman kauttakulkuliikenteen merkittävän kasvun. Siilinjärven 8 milj. t:n pasutevuori kulkee täältä Kiinaan. - Soinin ajatus hyödyttäisi koko kansantaloutta, koska lainojen korkokin jäisi Suomeen.

Rautateiden kunto ja huono kilpailukyky veivät Pajalan malmikuljetukset Norjan Narvikiin. Perämeren satamien ja väylien ruoppausohjelmiin ei ole rahaa. Kolarin malmiesiintymien hyödyntäminen vaatii kunnon radan ja vähintään 14 metrin väylän. Norjalaisille myymänne Sokli ja ainoa suomalaisten omistama Talvivaara tarvitsevat hyvät radat. Miksi Kaustisen litiumkaivokseen ei löytynyt rahaa? 

Esittämäsi ajatukset ilmentävät harjoittamanne hallinnon tasoa, jolla Suomi on velkaantunut vuoden 91 jälkeen n. 60 mrd. euroa, vaikka valtion omaisuutta on hävitetty kymmenien miljardien arvosta. Teille on edelleenkin tärkeintä, kuka tekee, mutta sillä ei ole merkitystä mitä tehdään. - Eduskunta ei ole päiväkoti. Vaikka kulkisimme tukemaanne Kreikan ja Irlannin tietä, me kuljemme eteenpäin.

Alpo Ylitalo

kansanedustajaehdokas, Ps.

2011-03-15