--- ALPOLLA ON ASIAA --- "Moraali"vaalit 2011 ---

ALPOLLA ON ASIAA

Klikkaa Yhteystiedot- ja/tai Linkkejä-kohtaan. Siellä on nettisivuja, joilta löytyy lisää asiaa ja mietittävää!

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:701686 kpl

Salaileva media liian julkinen?

Presidentti Tarja Halonen osoitti aktiivisuutta vaikuttaa median tiedotus- ja uutisointikäytäntöön ja järjesti tiedotusvälineille pippalot .  Oliko presidentin viesti noin kolmellekymmenelle kutsumalleen tiedottajalle se, että suurvaltapolitiikkaa koskeva tiedotus on liian vapaata. Hän vertasi suomalaista uutisoinnin vapautta ulkomaalaiseen tapaan.

Tilaisuuden taustalla saattoi olla presidentin pelko Viron patsaskiistan uutisoinnin vaikutuksista Venäjäsuhteisiin. Taustavaikuttajana saattoi ollut myös presidentti Koiviston 1987 aloittama sopulisaunotus. Uutisointi itse tilaisuudesta jäi aika vähäiseksi, joten sen merkityskin kyseenalaistuu. – Niukkuudesta huolimatta julkisuuteen viestittyi, että presidentti Halonen luonnehti suomalaisen tiedottamisen vapautta vähintäänkin riittäväksi. Niin ikään presidentin valtaoikeuksien supistuskeskustelu tarvinnee määrittelyä, miten kulloinenkin kaapin paikka on määriteltävissä.

Ministeri Kanerva ansaitsee sulan hattuunsa Virolle antamastaan tuesta. - Ikäviä mellakoita ei olisi syntynyt, jos Venäjän historiankirjoitus ja opetus perustuisivat avoimeen totuuden etsintään.

Julkisuus ja yksilön oikeusturva?

Myös harrastelijakirjoittajan mielipidevapautta rajoitetaan ja ohjataan. Tiedotusvälineet linjaavat toimintansa taustavaikuttajien haluamalla tavalla. Niinpä linjoja rikkovat mielipidekirjoituksetkin joku lehti jättää julkaisematta, kun toinen korostaa niiden näkyvyyttä. - Jopa perättömät henkilökohtaisuuksiin menevät ja asiasisällöltään virheelliset jutut julkaistaan, mutta  vastaajan itseään ja totuutta puolustava kirjoitus jätetään maakuntalehdissä vahingoittamistarkoituksessa julkaisematta tai julkaistaan saksittuna tiedotusvälineen taustavoimia miellyttävänä. – Presidentti voisi kiinnittää huomionsa mielipidevaikuttajana myös yksilön oikeusturvaan.

Alpo Ylitalo Kokkola

2007-05-12