--- ALPOLLA ON ASIAA --- "Moraali"vaalit 2011 ---

ALPOLLA ON ASIAA

Klikkaa Yhteystiedot- ja/tai Linkkejä-kohtaan. Siellä on nettisivuja, joilta löytyy lisää asiaa ja mietittävää!

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:697522 kpl

Huoli eläkeläisistä

Vielä alkuvuodesta saimme kuulla ja lukea vallanpitäjien ajatuksia, kuinka he ovat hommanneet viiden euron korotuksen kuukausieläkkeisiin. Tämän poliitikot esittävät suurena laupeudentekona. Kukaan ei ole tietävinään, että jo sähkön hinta söi korotuksen ja uusia korotuksia puuhataan Kokkolassakin. Viime aikoina olemme lukeneet monen mielipidekirjoittajan jutuista, miten syvästi 90-luvun alun eläkkeiden leikkaus, taitettu indeksi - hieno ilmaisu - ja sen aiheuttama jälkeenjääneisyys koskettaa ihmisiä. Eduskuntavaalien lähestyessä poliitikot sanovat, että eläkkeitä pitäisi korottaa. On todella mielenkiintoista, että eläkeläisten toimeentulo huomataan vain vaalien alla. Heilläkin on äänoikeus ja eduskuntapaikka kiinnostaa.

SDP:n puheenjohtaja Heinäluoma esitteli hallituspuolueensa saavutuksia ja toiveita.  Kepun eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalli sanoi Reisjärven vierailunsa yhteydessä, että eläkkeitä pitäisi korottaa eivätkä kristilliset jääneet yhtään huonommiksi omassa kokouksessaan. Eduskuntavaalien läheisyys näkyy ja ainakin hallituspuolueiden puhujat käyttävät konditionaalia: pitäisi.

Eläkeläiset ovat havainneet hurskastelun, kun vaalien edellä heistäkin ollaan huolissaan. – Ihmiset, jotka ovat luoneet pohjan ilmaisulle ”hyvinvointivaltio”, eivät itse voi nauttia siitä edes vanhana. Muutamasta eurosta on pulaa, kun puhutaan eläkkeistä, mutta miljardi on pieni raha muutaman henkilön saamissa optioissa. Miten kansanedustajat hyväksyvät senkin, että jopa Fortumista potkut saaneet johtajat saavat vuosien kuluttua sellaiset optiot, että tavallinen ihminen ei käsitä niiden numerosarjaa, saati sitten ostovoimaa.

Hs:n 13.11.06 mielipidesivulla harmaan talouden tutkija Jenni Pääkkönen ja Helsingin yliopiston kansainvälisen talouden professori (mvs) Anne Mikkola otsikoivat kirjoituksensa: ”valtionyhtiöiden optiojärjestelmä on piilokorruptiota”. ”Valtioyhtiöiden johtoa voi kritisoida siitä, että optiot kannustavat johtoa yrityksen markkina-arvon maksimoimiseen lyhyellä aikavälillä pitkäjänteisen kehitystyön kustannuksella, valtioyhtiöt ovat tavallisesti oman alansa monopoleja tai oligopoleja, jotka tuottavat ylisuurta voittoa kilpailun puuttuessa sekä yrityksen pörssiarvoa voivat yrityksen johdosta riippumattomat tekijät. Kirjoittajien mielestä valtioyhtiöiden perusteeton optiojärjestelmä on osa sulle-mulle-järjestelmää, korruptiota, johon päättäjien olisi puututtava. Olisi ehkä syytä miettiä viranomaisten saattamista vastuuvelvollisiksi teoistaan.”

Pohjalaisen pääkirjoituksessa 7.11.06 vaaditaan perustellusti Fortumin johtajan Liliuksen erottamista. Ymmärrän todella hyvin Kaarlo Lehtosen ”Kokemusta Arkadiaan” Keski-pohjanmaassa 6.11.,  Kalevi Honkalan ”Kaikki hyväksyivät eläkeleikkaukset” ja monet muut asiasta lukemani kirjoitukset.

On käsittämätöntä linjattomuutta ministeri Mauri Pekkarisen toteamus keväällä, ettei tehtyjä optiosopimuksia voida muuttaa. Kuitenkin vaalien lähestyessä lokakuussa hän on valmis muuttamaan niitä. Yleensä valtiovalta vain ilmoittaa päätöksen, kuten eläkeasiassakin. Eläkeläiset eivät voi vaikuttaa lakkoillen. - Voiko jonkun ihmisen tai ryhmän työ olla niin arvokasta, että se mitataan sadoissa miljoonissa, jopa miljardeissa? 

Alpo Ylitalo, Kokkola 2006-11-13