--- ALPOLLA ON ASIAA --- "Moraali"vaalit 2011 ---

ALPOLLA ON ASIAA

Klikkaa Yhteystiedot- ja/tai Linkkejä-kohtaan. Siellä on nettisivuja, joilta löytyy lisää asiaa ja mietittävää!

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:707276 kpl

Onko venäläinen sopimus variksen vala?

”Variksen vala” oli aikanaan tuttu runo. – Sitä valaa verrataan sopimukseen, jota toinen sopijapuoli ei kunnioita. Monia suomalaisyrittäjiä kiehtovat bisnesmahdollisuudet Venäjällä.  Sinne investoidaan enemmän tai vähemmän tietoisina riskeistä ja tapauksista, joissa osapuoltenväliset sopimukset eivät ole pitäneet. Vaikka yhteistyösopimus on ollut juridisesti tasapuolinen ja pätevä, suomalaisosapuoli ei ole menestynyt jouduttaessa riita-asiassa venäläiseen tuomioistuimeen. - Sen sijaan suomalainen tuomioistuin on taipunut herkästi venäläisten vaatimuksiin.

Olipa sikäläisenä sopijapuolena suuri tai pieni yhtiö, ongelma toistuu. - Ellei sopimuksia aika-ajoin muuteta venäläismyönteiseen suuntaan, alkuperäisten kunnioitus alkaa mitätöityä ja viimein sitovuus  lakkaa.  Alkaa valehtelu ja suomalaisen osapuolen syyttely.

Kronstatissa suomalaisyhtiön kokema vuokrasopimusrikkomus on muistutus variksen valasta.  ”Isänmaallinen” venäläismafia ei hyväksy, että ulkomaalainen yritys menestyy heidän reviirillään. – Avainaloille kuten energia-, metsä-, autoteollisuuteen ja satamaliikenteeseen jne. ei sallita menestyviä ulkomaalaisia toimijoita. - Pietarin hallinnon kanssa tehty maa-alueen vuokrasopimus ei merkinnyt mitään, kun venäläisyhtiö otti asfaltoidun satama-alueen omaan käyttöönsä. Mikä merkitys on sopimuksilla, kun läsnä oleva miliisi hyväksyy käsikähmän niiden mitätöimiseksi? Vaikka suomalaisyhtiölle on luvattu maata toisesta kohteesta, sopimusrikkomus on erittäin härski. - Miten WTO:n  ja OECD:n  jäsenyydet edistäisivät sopimusten pitävyyttä? Tavallisten ihmisten naapuruussuhteita ja yhteistyötä tulisi syventää ja etsiä uusia toimintamuotoja.

Presidentti Putin vetosi venäläismellakoitsijan kuolemaan Virossa torjuessaan Samaran kokouksessa EU:n arvostelut. Näin hän ilmensi hyväksynnän ”huligaanien” toimille Viron patsaskiistassa ja esitti vielä koko joukon vaatimuksia EU:lle. Ei ihme, että kumppanuussopimukset jäivät odottamaan suotuisampia aikoja.

Puolan, Liettuan ja Viron kokemukset osoittavat, että venäläisten sopimuksiin tulee suhtautua varauksella. Tähtääkö suomalaiskanasta tehty ja meillä aiemmin tuntematon salmonellalöydös tuonnin hillitsemiseen?

Mitä on odotettavissa, kun Venäjä kieltäytyy luovuttamasta Aleksandr Litvinenkon murhasta epäillyn KGB:n entisen agentin Andrei Luganovin Englantiin oikeudenkäyntiä varten? Murhasta tehty dokumentti esitettiin 26.5.07 Cannesin elokuvajuhlilla. Sen ohjaajan Andrei Negrasovin Lappeenrannan lähellä sijaitsevaan kotiin oli murtauduttu ja pengottu paperit ja filmit. Ohjaaja sanoo pelkäävänsä. Suomettuiko Lappeenrannan poliisi ilmoittaessaan, että kyseessä oli tavallinen asuntomurto, vaikka vain kirje- ja filmimateriaali oli pengottu? - Etsiikö supervalta Suomestakin  itseään?

Suomettaako asemaansa korostava Venäjä EU:n? Joutuuko EU harjoittamaan jatkossa suvaitsevampaa politiikkaa Venäjään nähden? Minkälaisiin myönnytyksiin ollaan valmiita, ovat kysymyksiä, joihin saataneen vastaus Venäjän presidentin vaalikampanjan yhteydessä ja jälkeen.

Alpo Ylitalo