Klikkaa Yhteystiedot- ja/tai Linkkejä-kohtaan. Siellä on nettisivuja, joilta löytyy lisää asiaa ja mietittävää!
--- ALPOLLA ON ASIAA --- "Moraali"vaalit 2011 ---
Markkinointi ja teollisuus
Suhdanteiden ja työn tehokkuuden lisäksi suomalaisen teollisuuden tulos on jo lähitulevaisuudessa yhä tiukemmin sidoksissa markkinoinnin osaamiseen. Menneinä vuosikymmeninä suurteollisuuden johtajiksi saatettiin nimittää politiikassa julkisuutta saaneita henkilöitä. Heidän onnistumisiinsa on suhtauduttu kuitenkin melko kritiikittömästi. Nimitysten seurauksena on koettu kalliita karilleajoja. Mutta kun valtio on ollut omistaja, melu on jäänyt vähäiseksi. Valkosorsa-nimitys lienee tutuimpia, vaikka Valmetin, Kemiran, Soneran ja Enson kohdalla vahingot lienevät suurempia. Siitä huolimatta johtajien nimien eteen tuli vuorineuvostitteli osoittamaan ansioitumista. - UMTS-kauppa lienee suurin moka.
Vuorineuvos Jukka Härmälä oli Stora Enson toimitusjohtaja - Suomen suurimpia palkan- ja eläkkeensaajia. Sanomalehdistö kritisoi suuresti hänen johtamistaan, koska Stora Enson epäonnistunut Amerikanvalloitus johti viiden miljardin euron tappioon. Se oli yksi Suomen taloushistorian suurimmista ja epäonnistuneimmista yrityskaupoista. Silti Jukka Härmälä nauttinee Suomen suurinta eläkettä.
Epäonnistumisten seurauksena tai verottajan hyökkäyksen pelossa suomalaisia kasvuyrityksiä on myyty ulkomaisille sijoitusyhtiöille. Suuret telakat sekä raskaan metallin, kemian, metsä-teollisuuden ja mekaanisen puunjalostuksen yritysten omistusjärjestelyjen jälkeen ne ovat alkaneet tehdä hyvää tulosta.
Voisimmeko kouluttaen korjata suomalaisen johtamistavan ja hallinnon tekemiä virheitä ja avata kauaskantoisempia näköaloja nopeasti muuttuvilla markkinoilla? Ehkä Risto Siilasmaan Nokiaa koskevan kirjan jälkeen samasta aiheesta ilmestyvät kirjat selkiyttävät kokonaiskuvaa Nokian romahduksen syistä.
Ilmaston lämpenemisellä on peloteltu jo vuosia. Yksityisautoilun vähentämistä pidetään hyvänä keinona pysäyttää kehitys ohjaten henkilöliikennettä joukkoliikenteen piiriin. Helsingin lisäksi Tampere on rakentamassa raitiovaunuliikennettä ja Turussakin ollaan palaamassa raitiovaunuihin. Euroopan suurkaupungeissa lisätään julkisen liikenteen palveluita.
Rautaruukki perusti vuonna 1985 vaunutehtaan Otanmäkeen kaivoksesta työttömiksi jääneitä varten. Venäjä oli luvannut ostaa koko tuotannon, mutta bilateraalisen kaupan päätyttyä Transtech myytiin espanjalaiselle Talgolle v. 1999. Espanjalaisten omistus jäi lyhyeksi, kun suomalaiset sijoittajat ostivat Talgon suomalaisen osan ja Transtech-nimi otettiin uudestaan käyttöön.
Nyt kun raitiovaunuteollisuuden näkymät ovat paremmat kuin koskaan, suomalaiset myivät vaunutehtaan tsekkiläisen miljonäärin Petr Kellnerin sijoitusyhtiö PPF Groupille ja Transtechin tienviitassa lukee Skoda. Ostaja ymmärsi, että hiilijalanjäljestä tulee bisnes, kun se ohjaa liikenteen painopistettä joukkoliikenteen suuntaan.
Transtechin tilauskanta oli 10 vuotta sitten 4 miljoona ja töissä oli 15 henkilöä. Nyt tilauskirjassa on yli miljardikaupat ja töissä 650 henkeä. Lisää hitsareita otetaan, jos niitä löytyy. Otanmäen Skoda alkaa valmistaa Kajaanissa raitiovaunuja Saksaan. Se on alan suurin kauppa Euroopassa kahteen vuoteen.
Pitäisikö Suomessa alkaa kouluttaa myyntihenkilöstöä kansainväliseen kauppaan?
Alpo Ylitalo 2019-03-10