--- ALPOLLA ON ASIAA --- "Moraali"vaalit 2011 ---

ALPOLLA ON ASIAA

Klikkaa Yhteystiedot- ja/tai Linkkejä-kohtaan. Siellä on nettisivuja, joilta löytyy lisää asiaa ja mietittävää!

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:697508 kpl

Johdonmukaisuutta hallintoon

 

Suomi on maailman vesistörikkaimpia maita. Silti vain seitsemän prosenttia ravintokalastamme on täältä pyydettyä. Arvokalakannat ovat romahtaneet ja särkikaloista on kehittynyt vesistöjen ongelma. Rahat, jotka olisi tarvittu vesistöjen kunnon ja arvokalakantojen elvyttämiseen, on tuhlattu direktiivienvastaisesti toteutettuun Natura 2000-ohjelmaan ja luonnon kannalta usein hyödyttömiin kohteisiin. Velkavarojen tuhlaus jatkuu.

 

Vuosituhannen lopulla troolikalastajat halusivat vähentää Lestijokisuun särkikaloja, mutta viranhaltija näytti valtansa ja esti sen käsittämättömin perustein. Porttipahdan kalastaja osti jo troolit särkikalojen pyyntiä varten, mutta viranomaiset mitätöivät hänenkin suunnitelmansa. Särkikalaongelma on sama niin asumattomilla kuin asutuillakin seuduilla. - Mummon muuseista tai papan papanoista syyllistetään maatalouden ohella ymmärtämättä ihmisen ruokakulttuurin muutoksen ja vesistöjen sisäisen kuormituksen osuutta nykytilaan.

 

Räjähdysmäisesti paisuneet hyljekannat olivat jo 20 vuotta sitten äärimmäisen vakava ongelma arvokalakannoille, kalastusvälineille ja uhka koko kalastusammatille. Se onkin kohta loppu ja sitä varten 1970-luvulla ja myöhemminkin rakennettu erinomainen kalasatamien verkosto on jäänyt huvivenekäyttöön. 

 

Kansanedustajat Raimo Vistbacka ja Unto Valpas jättivät kirjallisen kysymykseni KK 961/vp. eduskunnan puhemiehelle asianomaisen ministerin vastattavaksi 11.12.2008. Sirkka-Liisa Anttilan vastauksessa myönnetään ongelma, mutta kehutaan tehtyjä toimia hylkeensietokorvausten maksamisesta ja kalastusmestareiden koulutuksen aloittamisesta. Kalakannan elvytykseen ei oteta kantaa. Vastauksessa todetaan Suomessa käytetyn kalaravinnon olevan 30 %:sesti suomalaista ja syytetään tuontikalaa.

 

Vistbacka jätti särkiongelmasta kysymyksen KK 774/2010 vp. Anttilan vastauksessa on lupaus tehdä jotain vesistöjen hyväksi. Kansanedustaja Christian Gestrin jätti 17.10.11 talousarvioaloitteen TAA 33/2011 vp. koskien särkikalan poistoa. Luonnon kalan ystävät seuraavat, mikä taho nämä hankkeet tyrmää. Ministeri Jari Koskinen totesi 21.11. Vaasassa mm., että ainoastaan seitsemän prosenttia suomalaisten kuluttamasta kalasta on ammattikalastajiemme pyytämää.

 

Hoitokalastuksen määrärahoja voidaan käyttää virkakoneistoa tai kalakantoja hyödyttävästi. Viime kesältä on esimerkkejä, miten hoitokalastuksen ammattilaiset ovat saaneet hyviä, kokeellisesti ja silminnähden todettavia tuloksia, vaikka järjestelmän sisäiset organisaatiot ovat käyttäneet monikymmenkertaisen määrän rahaa, jonka lopputuloksena on katastrofi ja kalakantojen tuho.

 

Tuloksista ja kustannuksista piittaamaton, vallannäyttöön keskittynyt hallintotapa säilyy, vaikka hallitukset vaihtuvat. Särkikalakantojen kasautuneet ongelmat ovat paisuneet ratkaisemattomiksi. Tehtävän ymmärtämiseen ja luonnon tilan korjaamiseen ei riitä pitkä tukka ja parta. "Asfalttibiologien" luontoarvot ovat hoidossa, kun lupahakemukseen saa vastata: EI! Nykyisen luonnonsuojelun säätelemiseen vaikuttaa liikaa vastuuton lakia rikkovien "hurahtaneiden" joukko. 

Alpo Ylitalo, Kokkola

2011-11-26