--- ALPOLLA ON ASIAA --- "Moraali"vaalit 2011 ---

ALPOLLA ON ASIAA

Klikkaa Yhteystiedot- ja/tai Linkkejä-kohtaan. Siellä on nettisivuja, joilta löytyy lisää asiaa ja mietittävää!

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:701697 kpl

Valta ja vaalirahoitus

Suuret puolueet valikoivat rahan avulla tulevat vallanpitäjät. Sillä on helppo ohjata, millaista väkeä vaikutusvaltaisille paikoille hyväksytään. Kansan ja asioiden hoidon kannalta on ikävää, että monet kykenevät jäävät ulos, kun sopivat, usein jopa tehtäväänsä kykenemättömät, vievät kykenevien paikat. Pienissä puolueissa vanhat käyttävät jopa  häikäilemättömästi valtaansa, kuka nostetaan ja keitä painetaan piittaamatta puolueen ja kansan edusta. Molemmissa vallankäytön muodoissa lopputulos on sama. Paikat täytetään sopivilla, helposti ohjattavilla jäsenillä, jolloin omilla aivoillaan ajattelevat - pätevätkin jäävät rannalle.

 

Ongelma ei ole uusi, sillä vallankäyttöä on ohjattu rahalla siitä asti, kun puoluetuki tuli. Kuntien  puolueille annettavilla varoilla vaikutetaan kaavoitus- ja maakäyttöpolitiikkaan, vaikka se kiistetään jyrkästi. Esimerkiksi kelvannee, miksi Suomeen ollaan rakentamassa noin puolitoistasataa liikekeskusta kaupunkien ulkopuolille. Ympärillä olevan kaavoitettavan maan arvo jopa monikymmenkertaistuu samantien.  Koska nykyisilläkin tullaan toimeen, ketkä tarvitsevat palveluita automatkan päähän?

 

Kokoomuksen vaalirahoituksesta Taru Tujunen totesi, etteivät heidän rahoittajansa halua nimiään julkisuuteen. Lahjoittaja haluaa pysyä anonymina. – Joululahjakeräykseen saa nimensä tv-ruutuun, jos lahjoittaa riittävän suuren summan. Nimen näkyvyyttä tavoitellaan. Hyväntekeväisyyskeräyk-seen lahjoittavalla ovat toiset motiivit kuin puolueiden rahoittajilla. Tästä nousee kysymys onko puolueen rahoitukseen osallistuminen tavoitteellista ja jopa moraalitonta.

 

Kansanedustaja Sulo Aittoniemi jätti eduskunnan puhemiehelle puolueiden lahjomisesta kirjallisen kysymyksen kk 463/2002 vp. 

 

”Mitä 1970-luvun ns. puoluelahjonnan esilletulon jälkeen asialle on tehty ja mitä   

 hallitus aikoo tehdä lahjustyyppisen puoluerahoituksen estämiseksi” (SMP hajoaminen)

 

Tuolloin oikeusministerinä olleen Johannes Koskisen vastaus oli puhdasta politiikkaa. Nyt odotetaan Lauri Tarastin raporttia. Sauli Niinistökin kieltäytyi haastattelusta, kun hänen piti ottaa kantaa kokoomuksen vaalirahoitukseen. Kokoomuksen toimintaan varoja hankkivan Suomen kansallismedian tilinpäätöstietojen puuttuminen on osoitus haluttomuudesta julkaista varainhankintaan liittyviä tietoja. Yhdistyksen liikevaihto on noin 10 miljoonaa euroa. Se osoittaa, miten suurista rahoista puolueet pääsevät toimintaansa rahoittamaan. - Jos meillä olisi käytössämme sama varat, kuin suurilla on ollut, mikä olisi puolueiden suuruusjärjestys?

 

Kokoomuskin lupasi paljastaa yli viiden tuhannen lahjoitukset. Kokoomuslaisten selittelyt eivät häviä kepulaisten selittelyille. ”Seteliselkärankaisuutta” on mahdotonta kiistää. Aamutelevision haastattelussa Taru Tujusen antamat vastaukset kuulostivat taruilta. Jos ”laittomuuksiin” tai huonomuistisuuteen syyllistyisi Timo Soini, hän olisi oitis käpälälaudassa.

 

Valitettavaa on, että poliitikkojen suhtautuminen laillisuuteen ja sen valvontaan on hyvää vauhtia leviämässä koko hallintoon.

 

Alpo Ylitalo

kaupunginvaltuutettu

Kokkola 2009-07-23