--- ALPOLLA ON ASIAA --- "Moraali"vaalit 2011 ---

ALPOLLA ON ASIAA

Klikkaa Yhteystiedot- ja/tai Linkkejä-kohtaan. Siellä on nettisivuja, joilta löytyy lisää asiaa ja mietittävää!

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:701697 kpl

Ovatko amerikkalaisten silmät aukeamassa?

Tehokkaat amerikkalaispankkien ”palkkionmetsästäjät” onnistuivat antolainauksessa niin hyvin, että koko maailma on rahoituskriisissä.  Lainoja järjestellyt henkilöstö on saanut provision myymistään lainoista. Provisiolla tai ei - 1980-luvun lopun  Suomen ”lainakauppiaat ”työnsivät rahaa pankeista ulos niin paljon, että uhreiksi joutuneet elävät velkavankeudessa loppuelämänsä. Samankaltaisuuksia löytyy molempien maiden luottopolitiikasta.

Tallettaja ei saa pankeilta säästöilleen vakuuksia, mutta ottaessaan lainaa pankit vaativat turvaaviksi arvioimansa vakuudet. – Suomessa valtio asettaa pankeille vakaavaraisuusvaatimukset ja takaa yksityishenkilön säästöt tiettyyn euromäärään. Jos vakuusarvot romahtavat, talletusten takaisinsaanti riippuu pankin vakaavaraisuudesta ja valtion takuuhalukkuudesta. Amerikkalaispankit lupasivat hyvää korkoa sijoituksil-le ja saivatkin runsaasti rahaa antolainaukseen. Mutta löysin perustein annettujen lainojen takaisinsaanti ja perintä vaikeutui hallitsemattomaksi katastrofiksi. Niinpä sinne sijoittaneet suomalaiset eläkevakuutusyhtiötkin kärsivät huomattavia tappioita.  USA:n asuntorahoituksesta alkanut talouskriisi tuntuu globaalina työttömyytenä. Mitä paljastuu kriisin vanhetessa, voimme vain aavistaa.

Antolainausvara on ylitetty niin reilusti, että asiakkaiden maksuhäiriöt vievät  pankkeja konkurssiin. USA:n valtio on joutunut ottamaan haltuunsa jättipankkeja eikä apua tarvitsevien määrä ainakaan supistu. Katastrofia voidaan hillitä, jos velalliset saavat joustoja  lainojen koroissa ja maksuajoissa. Valtion tuki vähentäisi työttömien ja konkurssien määrää. Nousuun lähtenyt työttömyys lisää itse itseään. Mitä suurempi konkurssiaalto tulee, sitä pitempi ja vaikeampi on laman kesto. Kysynnän romahdus on todellista, kun se ajoi USA:n autoteollisuuden pyytämään valtiolta rahaa. Käynnistetty omaisuuden uusjako on herättänyt osan senaattoreista vastustamaan pankkien avustamista siksi, että he pelkäävät varojen päätyvän viimekädessä pankkien osakkeenomistajille.

Dollarinsa ”sukanvarressa” pitäneet ostavat nyt pilkkahintaan maksuvaikeuksiin joutuneiden omaisuutta. – Samoin tehtiin Suomessakin. Kokoomuslaisen Harri Holkerin hallituksen aikana vakuusarvot nostettiin pilviin ja niitä vastaan työnnettiin väkisin valuuttalainoja markkinoille. - Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen oli poistamassa valuuttasäännöstelymääräykset. Lainavarat vietiin ulkomaille turvaan ja täällä velat jäivät maksamatta. Lama huipentui siihen, kun roskapankin saatavat myytiin pilahintaan todennäköisesti suomalaisomistuksessa olevalle Norjaan rekisteröidylle perintätoimistolle.

Esko Ahon hallituksen edesottamukset moninkertaistivat laman vaikutukset eikä katastrofin aiheuttajien syy-yhteyksiä edes yritetty selvittää. Pankkitarkastus petti sataprosenttisesti.

Alpo Ylitalo - Kokkola 2008-11-23