--- ALPOLLA ON ASIAA --- "Moraali"vaalit 2011 ---

ALPOLLA ON ASIAA

Klikkaa Yhteystiedot- ja/tai Linkkejä-kohtaan. Siellä on nettisivuja, joilta löytyy lisää asiaa ja mietittävää!

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:701686 kpl

Määrääkö Putin Aasian energiavaroista?

Viime viikkoina Viroon kohdistuneet venäläisteot ovat käsittämättömiä. Niistä paljastuu suunnitel-mallinen röyhkeys EU:a ja sen itsenäistä jäsenvaltiota vastaan. Duuman jäsenten Vironmatka, lähetystön piiritys ja häirinnät saivat jatkoa, kun Venäjä alkoi rajoittaa rautatieliikennettä sinne.  Kaiken huipuksi se hyökkäsi Viron hallinnon tietoliikenteen kimppuun. - Vaikka junaliikenne on normalisoitumassa, temppu osoittaa, että oman maan teollisuudelle ja  kaupalle aiheutuneet tappiot ja uskottavuusongelmat eivät huoleta päättäjiä, kun Kreml haluaa palautumisen suurvalta-asemaan.

Mihail Hodorkovskin omistama Menatep-pankki osti öljy-yhtiö Jukosin. Varat kauppaan oli hankittu yhtä rehellisesti tai rikollisesti, kuin mikä tahansa äkkirikastunut venäläisyhtiö tekee. - Hyvin menestynyt Hodorkovski teki virheen alkaessaan rahoittaa pienpuolueita ja Venäjän demokratisointia. Sulavakäytöksinen kielitaitoinen liikemies ystävystyi länsimaisten pankki- ja liikemiespiirien kanssa. Tämä mahdollisti länsisijoittajien vaikutusvallan lisääntymisen Venäjän energiavaroihin. Uusi kehityssuunta oli Kremlille liikaa. - Jukosin pilkkominen ja Hodorkovskin ”tuhoaminen” osoittavat, että Venäjällä ei kaihdeta keinoja energiapolitiikan teossa.

Lisätäkseen energiakaupan valtaa Putin tapasi kaasua tuottavien maiden Turkmenistanin ja Kazakstanin presidentit. Hän sai periaatesopimuksen Kaspianmeren ympäröivän kaasuputken rakennushankkeesta. Länsiyhtiöt yrittivät samaa, mutta hävisivät kilpailun. Venäjä vahvisti asemaansa energiamarkkinoilla, jota se voi halutessaan käyttää poliittiseen painostukseen.

Jättiyhtiönä Jukos oli Putinin hallinnolle sisäpoliittinen uhka ja siksi sopiva kohde tuhottavaksi. Hodorkovskin kahdeksan vuoden vankeustuomio markkinoitiin johtuvaksi verorikoksista. Yhtiön pilkkomisen jälkeen myytiin pilvenpiirtäjäpääkonttori näyttävästi Moskovassa. Putinin saama sopimus osoittaa, että Venäjä ei päästä reviirilleen ulkopuolisia energiavarojen kärkkyjiä. Valta-asemaa käytettäneen vielä politiikan teossa. Investointisuojasopimusten puuttuessa Venäjälle investoineiden riskit voivat konkretisoitua.

 

Alpo Ylitalo, Kokkola