--- ALPOLLA ON ASIAA --- "Moraali"vaalit 2011 ---

ALPOLLA ON ASIAA

Klikkaa Yhteystiedot- ja/tai Linkkejä-kohtaan. Siellä on nettisivuja, joilta löytyy lisää asiaa ja mietittävää!

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:697538 kpl

Sipilän siirrot

 

Sanomalehti Kaleva on osoittanut poikkeuksellisen suurta kiinnostusta Sipilän tulevaan vaalipiiri-valintaan. Tulevissa eduskuntavaaleissa en todennäköisesti ole ehdolla ainakaan samasta vaali-piiristä Juha Sipilän kanssa, joten uskallan arvioida odotettavissa olevaa vaalitulosta sekä Kepun etelän politiikan että puoluejohtaja  Sipilän pyrkimysten ja uskottavuuden kannalta.

 

Arvatenkin Kalevaa kiinnostaa, mikä on Stubbin asema seuraavissa hallitusneuvotteluissa, jos Kokoomus säilyisi suurimpana puolueena. Vaikka Sipilä saisi minkälaisen henkilökohtaisen äänimäärän Oulussa, pääkaupaunkiseudulla asukkaita on noin miljoona. Kiviniemen aikana yritettiin sillanpääasemaa pääkaupunkiseudulle, mutta mitenkäs kävi. - Kokoomuksen ääniharavan Stubbin vaikutusvaltaa pitäisi horjuttaa, mutta uskaltavatko Sipilä ja Kepu kokeilla onnistuuko nurkanvaltaus karismaa nauttivan ex-yrittäjän, mutta poliittisen kokemuksen puutetta korostavan puheenjohtajan avulla? Mitä on poliittinen ryvettyneisyys - onko "pulmusten" kukkotappelu käynnistynyt?

 

Kalevan asenne voidaan tulkita pelotteluksi, ettei Sipilä lähtisi pääkaupunkiseudulle murentamaan Kokoomuksen asemaa. Media on kolmas valtiomahti. Jos Kokoomus säilyttäisi asemansa suurimpana puolueena, Stubb olisi pääministeri, jota suuruutta tavoittelevan Kepun on vaikea sulattaa. Kepu ei ole unohtanut viime vaalienjälkeistä jätevesitappiota. Se herättääkin kysmyksen, onko Sipilä bisnespeluri vai poliitikko? Jos hänen johtajuutensa on tärkeä, ei ole väliä, mistä vaalipiiristä kannatus tulee. Mutta palatakseen hallitusvaltaan Keskusta joutuu hakemaan pääkaupunkiseudun tukea, koska se vähentää varmuudella Stubbìn vaikutusvaltaa.

 

Vaikka  Sipilä tulisi valituksi eteläisimmistä vaalipiireistä, hän on pohjoispohjalainen yrittäjä-vaikuttaja. Toisaalta Stubbin vaikutusvallan kaventaminen vaatii hv-verkoston ja neuvostason tukea, jolloin herää kysymys, uskaltaako Kepu asettaa Sipilän pääkaupunkiseudun ehdokkaksi. Keräävätkö Oulun vaalipiirin ehdokkaat Sipilän kannattajien äänet?

 

Tarvitseeko Kepu ryvettymättömän poliitikon, jotta nousua osoittavat kannatusluvut konkretisoituisivat? Vaikka uusi nousu  edellyttäisi puoluepolitiikan ulkopuolelta tulevan henkilön, jätevesilaki osoitti, että Sipilä hallitsee pelinpolitiikan.  Kuvanneeko hän ryvettymättömyyttään  korostaesaan poliittista uraansa lyhyeksi?


Onko aluepolitiikka uskottavaa, jos hakee optimaalista antialuepoliitikkojen tappiota vaalipiiri-järjestelyillä? Paavo Väyrynen on jalasmökkeineen vaikuttanut varmasti yhtälailla, vaikka äänestäjän on ollut joskus hengästyttävää seurata sukkelaa miestä. Jos Oulun vaalipiirissä on kotiin palautettavissa olevia ääniä, ne palaavat ilman Sipilääkin. Mutta haaste ja uhka aluepolitiikalle ja keskittämiselle on etelässä. Siksi hämmästelen Kalevan aluepoliittista silmää - tai sen puutetta. Juuri Alexander Stubbin twiittihallitus tarvitsee haastajan ja siihen haastamiseen kykenee ainoastaan Juha Sipilä.

 

Kepu on "saletissa", mutta riittääkö uskallus hyödyntää tuhannen taalan paikkaa ja pyrkiä saamaan pääkaupunkiseudulle sillanpääasemaa? Ellei uskalla, alistuuko se Kokoomuksen apupuolueeksi toteuttamaan nykyistä talous-, sosiali- ja enrgiapolitiikkaa. - Nyt olisi etsikkoaika!

 

Alpo Ylitalo

Kokkola 2014-07-22