--- ALPOLLA ON ASIAA --- "Moraali"vaalit 2011 ---

ALPOLLA ON ASIAA

Klikkaa Yhteystiedot- ja/tai Linkkejä-kohtaan. Siellä on nettisivuja, joilta löytyy lisää asiaa ja mietittävää!

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:697527 kpl

Kyseenalaistuiko poliisiylijohtajan rehellisyys?

Television YLE 1:n pääuutisissa kerrottiin 19.10.07, että poliisiylijohtaja Markku Salminen tiesi Pasilan putkapahoinpitelystä jo ennen tapauksen julkituloa. Puhuiko hän aiemmin vastoin parempaa tietoa? Talvisodan henki ”kaveria ei jätetä” ei tässä tapauksessa kohenna poliisin mainetta.

HS:n 22.9. mukaan Salminen sanoi, että jos pahoinpitely on tapahtunut, hänen olisi pitänyt saada asiasta ilmoitus.  Tietoa tapahtumista ei tullut, vaikka oli tuoreet ohjeet tällaisten tapausten varalle. Suojeliko hän alaistaan toivossa, ettei tapaus tulisi julki. Hän epäili myös onko pahoinpitelyä tapahtunut ensinkään ja sanoo ottavansa kantaa asiaan vasta sitten, kun Helsingin käräjäoikeus selvittää, mitä putkassa on tapahtunut.

Helsingin poliisin rikosylitarkastaja Ilkka Koskimäen mukaan tapauksesta ei informoitu myöskään laitoksen johtoa. ”Arvio tehtiin niillä tiedoilla, jotka silloin olivat käytettävissä”. Edelleen Koskimäki on todennut, että selvitettävänä on, miten tieto on kulkenut sekä toimenpiteet putkanvartijaa kohtaan vasta, kun tuomiosta ilmenee, mitä Pasilassa on tapahtunut. - Eikö tutkivalla poliisilla ole tapahtumista parempi tieto kuin tuomioistuimella, koska oikeus ratkaisee asian poliisin tekemän aineiston pohjalta?

Poliisien lausuntojen perusteella voi kysyä odotettiinko tuomioistuimen tekevän uhrista pahoinpitelijän. Vartija on nyt tuomittu pahoinpitelystä ja virkavelvollisuuksien rikkomisesta. Seuraako aktiivinen unohtaminen?

Poliisin luotettavuus sai uuden vakavan kolhun. Korppi ei korppia noki, kuuluu hallintoa osuvasti kuvaava sanonta. Oikeusvaltioimagoa ylläpidetään sillä, että laillisuusvalvonta ei sanktioi virassa tehtyjä virkavirheitä, enempää kuin rikoksiakaan. Hallinnon tekemiä rangaistavuuskynnyksen ylittäviä tapauksia on lukemattomia. Pidetään kansaa oikeudettomassa tilassa ja suojellaan tekijöitä?

Ihmiset muistavat kyseenalaisena, kuinka virasta pidätetyn Supon päällikön Seppo Nevalan eläkkeellelähtö tapahtuu lääkärin eikä tuomarin suosituksesta. - Virasta pidättämisen jälkeen annettu lääkärin lausunto tuntuu selittelyltä ja vihjaa jopa mielenterveysongelmista. Miten pääasia eli  Stasi-sotkut jätettiin selvittämättä ja huomio kiinnitettiin asianajajien palkkioihin odoteltaessa voittaako  Alpo Rusi ”korvausarvonnassa”?

Poliisijohdon himmenevä julkisuuskuva panee kysymään pitäisikö Salmisenkin erota. Eropaineeseen vaikuttanee se, että uhrina oli ”vain” ulkomaalainen eikä huippuvirkamies Rusi. Varomatonta selittelyä kirjoittaa nimi valtakirjaan ja jättää ”mukana ollut” pahoinpitelyilmoitus lukematta. – Mitä sitten, jos paperissa olisi ollut tieto, että presidenttiä vastaan suunnitellaan salamurhaa?

Alpo Ylitalo, Kokkola

2007-10-30