--- ALPOLLA ON ASIAA --- "Moraali"vaalit 2011 ---

ALPOLLA ON ASIAA

Klikkaa Yhteystiedot- ja/tai Linkkejä-kohtaan. Siellä on nettisivuja, joilta löytyy lisää asiaa ja mietittävää!

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:707324 kpl

Miten euroalueen käy?

 

Ministerit Katainen ja Urpilainen asettivat velkaisen valtakunnan ahdinkoon tukemaan ylivelkaisia maita. He väittivät, että jos Kreikka ajautuu "konkurssiin", se aiheuttaa Suomeen suurtyöttö-myyden. "Loitsu" jatkui Irlannin ja Portugalin kohdalla. - Aiemmin Suomen päättäjät vierailivat ihastelemassa Irlantia talousihmeenä. Talouden epävarmuus tunnistettiin, koska pankeille tehtiin kaksi stressitestiä. Rauhoiteltiinko epäilijöitä, etteivät pankkien riskit aiheuta talouskatastrofin uhkaa?

 

Epävarmuuden jatkuessa politiikkojen ilmaisut ja työttömyydellä pelottelu vähennevät, kun tallettajien riskejä on siirretty valtioille. Kuka tietää, miten sijoittajien pankkisaatavat järjestyivät?  - Suomelle eurosta saatavissa oleva hyöty on riskiä pienempi. EU rikkoo avoimesti säätämiään lakeja. Sijoittajille raha on mahdollisuus saada lisää rahaa. Lumevihreydellä tuhotaan teollisuuden kilpailukykyä. Pelottelu on vihreiden vallankäyttökeino.

 

Kreikan velkoja anteeksiantavien maiden elvytysmahdollisuudet supistuvat ja pitkittyessään talousvaikeudet lisääntyvät. USA:sta rikkaiden valtioiden neuvo talouskasvun saavuttamiseksi oli elvytys. Sen toimivuus edellyttää ostovoimaa, vaikka velkavaroin. Katainenkin myönsi USA:ssa tilanteen vakavuuden, mutta ei osannut nyt nimetä enää pelastuskeinoja.

 

Kreikan vasemmisto ei luovu eduistaan eivätkä rikkaat halua lisää veroja. Katainen varoitti yhteiskuntarauhan rikkoutuvan, ellei Kreikkaan saada toimivaa hallitusta. Vasemmistoa vahvistavat uudet vaalit vaikeuttavat saatavien perintää. Kukaan ei halua elintasonsa laskevan. Kansa murtanee pankkien vallan, kuten Islannissa kävi. Umpikuja ajaa maata pois eurosta. Silti kylmän Pohjolan kansa lomailee Kreikan saaristossa. Siellä miehet pelaavat kadulla päivälläkin noppaa. Silti valtionvarainministeri Wolfgang Schäublen mukaan Saksa on valmis Kreikan lisätukeen, jos maa toteuttaa osuutensa sopimuksesta.

 

Välimerenmaiden Pohjoismaita julkisempi korruptio-ongelma leviää korkeiden viranhaltijoiden ja huippujohtajiston keskuudessa. "Maasutetaanko" eläkevakuutusyhtiöiden sijoittajia riskeihin? Mikä on laillisuusvalvojien asenne? (Suomen Kuvalehdessä Katainen väheksyi meillä rehottavaa hyvävelitoimintaa). Murramme oman taloutemme perustaa rahoittaessamme maita, joissa rikkaat lahjovat verottajaa. EU:n ongelmasta kertoo 17 miljoonaa työtöntä eli 11 % työvoimasta. Professori Vesa Puttosen mukaan lisärahoitustarve on lähes 20 miljardia euroa. Reutersin mukaan espanjalaispankkien rahan tarve lienee 30-70 miljardia. Silti pankit läpäisivät stressitestit. Kun pankit eivät voi rahoittaa investointeja, euroalueen talous hiipuu edelleen.

 

Lontoossa v. 1953 Kreikka, Italia ja parikymmentä muuta maata antoivat Saksan julkisista ja yksityisistä veloista anteeksi noin puolet. Velka-armahdus nosti sen talouden voimakkaaseen nousuun. Odotettua nopeampi nousu jatkuu, koska siellä arvostetaan tehokkuutta ja säästämistä.

 

Talousprofessori Nouriel Roubinin ennustaa Espanjan joutuvan jättämään euroalueen. Sen pankit ovat luottoluokittajien erityisseurannassa eikä italialaisten pankkien tila liene sen parempi.  Suomen ottamat rahoitusriskit realisoituvat. Kun Kreikka saa puolet veloistaan anteeksi, miksi Irlanti ja Portugali maksaisivat lainansa kokonaan? Mihin Kataisen ja Urpilaisen ratkaisumallit perustuivat, kun yksikään arvostettu taloustieteilijä ei osaa sanoa, miten euroalueen käy?

 

Alpo Ylitalo, Kokkola