--- ALPOLLA ON ASIAA --- "Moraali"vaalit 2011 ---

ALPOLLA ON ASIAA

Klikkaa Yhteystiedot- ja/tai Linkkejä-kohtaan. Siellä on nettisivuja, joilta löytyy lisää asiaa ja mietittävää!

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:697487 kpl

Vientimyyjien koulutus - mikä muu keino?

Kuluvan vaalikauden aikana työpaikkoja on tullut lisää 140 000. Kiertäessäni viiden puolueen mukana Oulun vaalipiiriä kuulen työnantajien valittavan, kun eivät saa työntekijöitä. - Transtechin toimitusjohtaja Lasse Orre kertoo Otanmäen tehtaalle otetun viime vuonna 280 uutta työntekijää, joista 40-50 on ulkomaalaisia. Raskaan metallin ammattilaiset puhuivat jo 1990-luvulla osaajapulasta, mihin ei ole reagoitu. Täällä elää työkykyistä ja -haluista väkeä työttömyysturvan varassa. 

Saamani tiedon mukaan Terrafamen kajaanilainen laitetoimittaja Ykkösmetalli toivoi saavansa apua metallialalle räätälöidystä työvoimakoulutuksesta. Mutta kurssilta ei tullut yhtään työntekijää. Hitsarin välttävän pätevyyden saa puolessa vuodessa. - Siksi uusi tuntematon työntekijä joudutaan yleensä ottamaan vuokrafirmoilta. Valtiovallan koulutuspolitiikka on yllätetty "housut kintuissa". Oman 45-vuotisen työnantajaurani aikana työssä oppiminen on osittautunut hyväksi keinoksi.

Helmikuun työttömyysaste oli 7.4 % eli 1.2 prosenttiyksikköä pienempi kuin vuotta aiemmin. Työttömiä miehiä oli 113 000 ja naisia 87 000. Vuonna 2018 avoimia työpaikkoja oli keskimäärin 49 400, lisäystä 19 %.

Työllisyysasteen nousun pitäisi laskea työttömien määrää, mutta huoltosuhde vain heikkenee. Vientituotteiden kilpailukykyinen jalostusasteen nostaminen lisäisi myös valtion tuloja - mutta mistä työvoimaa?

Kiinan ilmaiseksi saama teknologia ilmenee agressiivisena hintakilpailuna ja pysyvänä ongelmana, johon emme ole varautuneet. Kiinalaiset aggregaatitkin valtasivat jo paloasemamme. Robotitkaan eivät ole nopea vastaus kilpailuun, sillä tuokin alue vaatii osaamista ja rahaa.

Hyvät äänestäjät, kokemus antaa näkemystä. Te päätätte!

Alpo Ylitalo

Kansalaispuolue, N:o 55

Oulun vaalipiiri

2019-04-04