--- ALPOLLA ON ASIAA --- "Moraali"vaalit 2011 ---

ALPOLLA ON ASIAA

Klikkaa Yhteystiedot- ja/tai Linkkejä-kohtaan. Siellä on nettisivuja, joilta löytyy lisää asiaa ja mietittävää!

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:707318 kpl

Nyt valtiontalouden tarkastusvirasto arvostelee Natura 2000-hanketta

Ympäristöministeriö käynnisti Natura 2000-hankkeen Himangalla jo vuonna 1996 Life-rahoituksen turvin. Suojelua hakivat Kalajoen kaupunki ja Metsähallitus, jotka liittivät valheellisesti myös Himangan kunnan hakijoiden joukkoon. Hanke on herättänyt myöhemmin kovaa keskustelua Lestijokilaaksossakin. Himangan sekä poliittinen että virkamiesjohto tiesi, mutta alistui ääneti.

Maan- ja oikeudenomistajat tiesivät suojelukohteiden valinnan perustuvan mielivaltaan ja valheeseen eikä EU:n direktiivin tarkoittamaan luonnon monimuotoisuuden säilymiseen. Direktiivi edellyttää luontoselvitykset, joissa huomioidaan lajistojen alueellinen merkitys eli suhteellisen suojelun taso ja tarve. Selvitykset on luultavasti vieläkin tekemättä ja saaristo on näin ollen viety omistajiltaan perusteitta. Asiaa ajoivat vihreät ja sitä tukivat kepu, demarit ja kokoomus eivätkä muutkaan perussuomalaisia lukuun ottamatta vastustaneet hanketta. Kepun Hannu Hoskonen on ollut poikkeus.

Himangalla ja Rahjassa suojelupäätökset vietiin läpi niin, ettei valtioneuvoston päätöksestä saatu edes valitusoikeutta. Ihmiset keräsivät turhaan lähes paikallisasukkaiden mittavan vastustusadressin. Tehtiin matkoja Helsinkiin mm. ministeri Pekka Haaviston luokse. Tavattiin pääministeri Lipposen sihteeri ja Länsi-Suomen läänin maaherra Rauno Ranta. Haaviston tukena oli lähes hysteerisiä suojeluvaateita EU:sta käsin esittänyt Seppo Vuolanto. Ministeri halusi valita ensin kohteet ja keksiä myöhemmin uhanalaiset ja suojelutarpeen. Maakuntajohtaja Altti Seikkula ja maakuntakaava tukivat hankkeita.

KHO tuki suojelupäätöksiä ja menetti arvostuksensa. EU-tuomioistuin on antanut Suomelle monta tuomiota Natura-aluevalinnoista. Ympäristöministeriö tiedotti vastikään, että koko Natura 2000-  hanke on loppusuoralla. Kaikkia vireillä olevia valituksia ei ole vielä käsittely edes hallinto-okeudessa.. EU-tuomioistuimessa niitä on useita vailla päätöksiä. Kuitenkin Natura-huijaukset jatkuvat Keski-Pohjanmaallakin pakkolunastuksilla.

Maanomistajat asetettiin Himangalla eriarvoiseen asemaan. Metsähallitus myi tontteja Huvilakalliokarissa jopa 170.000 markan hintaan, kun noin kilometrin päässä valtio maksoi rakennusoikeuden menetyksestä omistajalle 35-40.000 markkaa. Mökkiläisiltä on evätty ulkosaariston tontille venepaikan teko. Kaavoittajalle maksettiin 1.5 hehtaarin metsäpalasta 200.000 mk. Toiset maanomistajat ovat hävinneet satojatuhansia euroja rakennusoikeuksien menetyksinä. Poliisi teki tutkimatta jättämispäätöksen ja ministeri Enestamin vastaus Raimo Vistbackan kyselyyn oli täyttä ”potaskaa”.

Kalajoki alkoi rakentaa turisteja varten kyseenalaisin luvin meriluontokeskusta, josta aletaan kuljettaa massaturismia Natura-alueille. Väyliä on ruopattu ja mainostauluja pystytetty kaikkiin kalasatamiin turistien houkuttelemiseksi saaristoon.

Radiossa haastateltiin 13.2. luonnonsuojelujohtaja Ilkka Heikkistä. Hän ei ollut edes pahoillaan siitä, että valtiontalouden tarkastusvirasto eli VTV antoi huomautuksen Natura-toiminnasta. Samat viranhaltijat istuvat kuin tatit paikoillaan, vaikka kansalta on viety omaisuus lainvastaisesti. Haavistolle on keksitty palkkiovirka kiertää maailmaa samaan aikaan, kun eläkeläisille ei tahdo löytyä viittä euroa kuukaudessa. Järkyttävää kansan riistoa luonnonsuojelun verukkeella!

Alpo Ylitalo

Kokkola  2007-02-14