--- ALPOLLA ON ASIAA --- "Moraali"vaalit 2011 ---

ALPOLLA ON ASIAA

Klikkaa Yhteystiedot- ja/tai Linkkejä-kohtaan. Siellä on nettisivuja, joilta löytyy lisää asiaa ja mietittävää!

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:684423 kpl

Sananvapaus voitti

TaxMec Ky:n toimitusjohtaja Liisa Mariapori sai potkut Lapin läänin veroviraston toimisto-päällikön tehtävästä hoidettuaan virkaa kymmenen vuotta. Hän julkaisi kirjan ”Verottaja tappolinjalla”. Tällä hän sai viranomaiset närkästymään niin, että Raahen käräjäoikeus määräsi kirjan tuhottavaksi. Siinä hän analysoi esimieskokemuksiinsa perustuen verotarkastajien työtä. Tuomittiinko totuuden julkaiseminen? Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) määräsi Suomen valtion kolmetoista vuotta jatkuneen oikeustaistelun päätteeksi mittaviin korvauksiin Mariaporille.

Vaasan hovioikeuden ex-presidentti Erkki Rintala on huolissaan, kun tuomioita kaatuu paljon. Olen kuvitellut verotarkastusten tason kohentuneen. Käsityksestäni poiketen Mariapori antaa Lapin kansan haastattelussa edelleen synkän tuomion tuomioistuinten ja verotarkastajien ammattitaidosta. Hän vaatii vääriä päätöksiä tehneitä verotarkastajia ja oikeuslaitoksen edustajia tuomittaviksi.

Mariapori jätti huhtikuussa väitöskirjan ”Pienyrittäjän oikeusturva verotuksessa todellisuudessa” tarkastettavaksi Vaasan yliopistoon. Taustalla ovat mm. virkakoneiston hakemat aiheettomat konkurssit. Vaasan lääninveroviraston verotarkastajana Mariapori ei löytänyt VS-yhtiöiden toiminnasta huomautettavaa. Yhtiöt kaadettiin turhaan 3.4.1981. Talouselämän mukaan VS-yhtiöt olivat neljänneksi tuottavin yritysrypäs Suomessa vuonna 1980. Niiden voitto oli 11 miljoonaa markkaa ja sijoitetun pääoman tuotto 28 %.- Erkki Rintalan mukaan pesien valvota puuttuu. Niinpä lähiaikoina alkaa oikeudenkäynti VS-konkurssipesien varojen hoidosta ja käytöstä.

Presidentinlinnaan järjestettiin 6.5.1992 ns. Koiviston konkaavi. Sen tarkoituksena oli painostaa korkeinta oikeutta. Professori Heikki Ylikangas toteaa Promeritin sivuilla: ”Ylikankaan loppupää-telmä kuului: "Tilaisuus ymmärtääkseni vahvisti Koiviston asemaa suhteessa juristeihin. Hänen mahdollisia nuhteitaan pelättiin. Koivistoa siis myötäiltiin enemmän pelosta kuin uskosta tämän argumenttien oikeudelliseen pätevyyteen."

Samaan aiheeseen ja tilaisuuteen viitaten professori Jukka Kekkonen toteaa myöhemmin, että konklaavin vaikutus tuntuu edelleenkin. Tilaisuuden jälkeisistä korkeimman oikeuden päätöksistä voidaan todeta niiden muuttuneen pankkeja suosiviksi.

Konklaavista puuttuivat poliitikot. Tilaisuutta kohtaan virinneen mielenkiinnon vuoksi asiakirjat julistettiin presidenttien Koiviston ja Halosen toimesta salaisiksi. Eikö kansalaisten oikeusturva kiinnosta poliitikkoja, kun he eivät vaadi avoimuutta ja asiakirjoja todetakseen, miksi tuomiot muuttuvat?

Helsinkiläinen käräjätuomari Jussi Nilsson kirjoittaa Lakimiesuutisissa 2/2002, että tuomarikunta on organisoitu poliittisen valtaeliitin valvontaan ja alaisuuteen.

Yrittäjien ja takaajien kokema mielivalta aiheuttaa pelkoa ja haluttomuutta ryhtyä yrittäjäksi.   Monissa yrittäjäperheissä sukupolvenvaihdos ei kiinnosta ja yritys lopetetaan. Kansanedustajilla ja juristeilla on tietoa nostaa keskusteluun Suomen halvaannutettu laillisuusvalvonta. Eduskunnan tulisi toimia luottamusta herättävällä tavalla yrittäjyyden ja uusien työpaikkojen luomiseksi.

Alpo Ylitalo

Kokkolan kaupunginvaltuuston jäsen, Ps.

2010-07-31