--- ALPOLLA ON ASIAA --- "Moraali"vaalit 2011 ---

ALPOLLA ON ASIAA

Klikkaa Yhteystiedot- ja/tai Linkkejä-kohtaan. Siellä on nettisivuja, joilta löytyy lisää asiaa ja mietittävää!

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:701737 kpl

Kustannustehokkuus on kansantaloutemme selviämiskeino

 

Kolme teknologiateollisuuden etujärjestöä  ilmoitti  neljän prosentin palkankorotus- tavoitteensa. Tuo saikin tilaa mediassa. Muuttamiseen kykenevä teknologiateollisuus hakeutuu alhaisempien kustannusten maihin. Kauanko meillä on työtä, kun sijoittajien ja palkansaajien tulovaatimukset kiristyvät ja toimintaedellytykset heikkenevät? Hallitus kuitenkin etsii uusia verotuloja julkisen sektorin menojen kattamiseksi. Kaivannais- ja metsäteollisuuden voitot menevät ulkomaisille yrityksille ja osakkeenomistajille. - Ahneuden asianajajan, paperipomo Jouko Ahosen istuinoksa katkesi, kun hän puolusti myös varakkaan etuja.

 

Kaupungit ja kunnat ovat kilpailleet vuosikymmeniä uusista viroista. Kun niitä on saatu, ilo on pursunnut julki. Valtiolta on lypsetty ymmärtämättä, kuka hallinnon maksaa ja tarvittaessa purkaa. Hätäaputöin turvattu toimeentulo on pitänyt työttömyysprosentin kurissa. Tulo on vastikkeellista, ja se edellyttää työntekoa.

 

Nuoruudessani usein kuultu ajatus oli, että lapsia täytyy kouluttaa, jotta leipä ei ole yhtä lujassa kuin vanhemmilla oli. Ei ollut yltäkylläisyyden ja köyhyyden synnyttämiä kirpputoreja.  Koulutus oli tie sisätöihin. Helpon työn tuloksena saatiin terveyttä nakertava huono fysiikka ja tapaturmat. Poissaoloja aiheuttavat rasitusvammat alkoivat tulla vapaa-ajan lenkkipoluilla ja hiihtoladuilla.

 

Raaka-ainevientimme  muuttui monipuolistuneen koulutuksen ja tutkimuksen myötä teknologiateollisuuden tuotevienniksi. Kilpailukykyisin hinnoin valmistuneiden vientituotteiden kilohinta rajalla riitti nostamaan elintasoamme kansainväliselle tasolle. Omaksuessamme kansainvälisiä vaikutteita syntyi uusia tavoitteita. Uudet korkeatkin tavoitteet saavutettiin päämäärätietoisella työllä. Joillekin kertyi rahaa yli oman tarpeen. Se avasi uusia mahdollisuuksia ansaita teollisuuden ja kaupan osakkeilla. - Talven katkaisevat ulkomaanmatkat arkipäiväistyivät sillä ne olivat kaikkien ulottuvilla.

 

Ahne, vaurautta tavoitteleva sukupolvi on saanut rinnalleen nuoren siitä piittaamatto-mien joukon. Minulle soitti Etelä-Suomessa asuvan kaksikymppisen tytön huolestunut isoäiti. Hän kertoi kysyneensä tytöntyttäreltä tulisiko tämä töihin, jos hän hankkii paikan isovanhempien läheltä. Tyttö oli vastannut, että hän ei tule, sillä työ on perseestä ja hän elää päivärahallakin.

 

Osaammeko edes arvailla, kuinka suuri määrä helppoon elämään kasvaneita nuoria turhautuu, ellemme kykene tarjoamaan heille katkeamatonta etenemisuraa joko koulussa tai työssä. Maakuntaliittojen ohella jokaisella kunnalla ja kaupungilla on kaunokielisiä strategiasuunnitelmia vuosiksi eteenpäin. Ovatko ne realistien laatimia? Onko jollakin resurssit toteuttaa niitä ja miten toteutumista seurataan? Olemmeko osanneet kehittää yhteiskuntaa niin, ettei kukaan tunne pudonneensa ja että tavoitteellinen elämänasenne säilyy?

 

Vähemmän rahaa hallinnon haihatteluun ja realistiset tavoitteet, joille toteutusmahdollisuudet. Vähemmän politiikkaa ja enemmän realistista asennetta selvitä talousongelmista. Nyt jaetaan jo sitäkin, mitä ei kellään ole!

 

Alpo Ylitalo, Kokkola