--- ALPOLLA ON ASIAA --- "Moraali"vaalit 2011 ---

ALPOLLA ON ASIAA

Klikkaa Yhteystiedot- ja/tai Linkkejä-kohtaan. Siellä on nettisivuja, joilta löytyy lisää asiaa ja mietittävää!

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:718682 kpl

Lännen yritykset tekivät Kiinasta itselleen kilpailijan

Kiinan kommunistipuolueen keskuskomitean 16.5.66 lähettämä paimenkirje oli lähtölaukaus, jolla Mao villitsi kansan kuten Hitler Saksassa. Puolueeseen, hallitukseen, armeijaan ym. piireihin piiloutuneita porvariston vastavallankumouksellisia uudistajia kirje luonnehti vihollisiksi omien joukossa. - Kyse oli kommunistien sisäisestä valtakamppailusta ja Maon epäluulosta. Puoluejohdossa ollut Deng Xiaoping joutui epäsuosioon, mutta jatkossa hän johti Kiinan talousuudistusten tielle.

Dengin aikana länsimaiset yritykset saivat siirtää tuotantoaan Kiinaan etsiessään kilpailuetua halvan työvoiman, alhaisempien kustannusten ja suurten markkinoiden vuoksi. Matala rahan kurssi on tukenut kehitystä. Muutamassa vuosikymmenessä niistä tuli työllistäjiä ja nykyisen Kiinan teollisen aseman sekä varallisuuden perusta. Kiina sai yritysten mukana viimeisimmän länsiteknologian ilmaiseksi. Tämä tuki tekikin siitä lännessä toimivien yritysten pahimman kilpailijan.

Jo 1960-luvulta Kiina alkoi seurata Taiwanin ja Hongkongin nousun tapahtumia. Rihkaman valmistajista tuli raskaan konepaja- ja kemianteollisuuden keskittymiä. Niiden väestön elintason nopea nousu näytti markkinatalouden voiman, jota kommunisti-Kiinan johdossa ollut Deng Xiaoping alkoi soveltaa myös Kiinassa. Em. maiden vaurastumisesta tehtiin tavoite.

Ilmainen länsiteknologia nosti Kiinan, puolentoistamiljardin asukkaan kehitysmaan, lyhyessä ajassa toiseksi taloudeksi teollisuusmaiden kärkeen. Sen raketit lentävät avaruudessa ja köyhiä Afrikan ja Aasian maita vallataan alihankkijoiksi tuottamaan tavaraa lännen markkinoille.

Kiinan aluevaltauskeinot ovat toiset, kuin millä Venäjä on laajentunut. Se rahoittaa ja rakentaa kehitysmaihin alihankintaverkostoja ja hyödyntää ilmaiseksi saamiaan oppeja. - Lännen teollisuus on tullut hankkineeksi itselleen vaikean kilpailijan. Mitä tapahtuu, jos Kiina alkaa käyttää varojaan laajentumiseen Venäjän tavoin? Hongkongin tapahtumat osoittavat, ettei Kiina piittaa tehdyistä sopimuksista silloin, kun se katsoo etujensa vaarantuvan.

Korkeatasoisen tietotekniikan laitevalmistuksen siirtyminen Kiinaan osoittaa länsimaiden kilpailukyvyn riittämättömyyden. Kiina valtaa markkinaosuuttaan nopeasti kehittyvässä verkkokaupassa. - Kännykän suojalasi maksaa täällä 29 euroa, mutta Kiinasta sama lasi tulee kotiin 2,90 eurolla.

Onko länsiteollisuus ajanut itsensä umpikujaan? Ovatko laajat kauppasodat ainoa keino vastustaa Kiinan teollista valta-asemaa? Kiinasta on tullut myös ostava asiakas, joka valitsee itse kauppakumppaninsa.

Alpo Ylitalo, Kokkola 2020-06-10