--- ALPOLLA ON ASIAA --- "Moraali"vaalit 2011 ---

ALPOLLA ON ASIAA

Klikkaa Yhteystiedot- ja/tai Linkkejä-kohtaan. Siellä on nettisivuja, joilta löytyy lisää asiaa ja mietittävää!

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:684556 kpl

Sähkön hinta ylittänyt kipukynnyksen

Sähkön hinta on noussut jyrkästi jo muutaman vuoden. Sen on selitelty johtuvan vesipulasta, ylijuoksutuksista, Pohjoismaiden sähkömarkkinoista jne. Olipa vettä vähän tai paljon, siinä on syy. Sen avulla tuotettua sähköä tulisi kuitenkin lisätä.

Sodan jälkeen kunnat ja kuntaliitot rakensivat maakunnallisia vesivoimalaitoksia. Niillä tuotettiin  kohtuuhintaista sähköä. Saatavuus ja vakaa hintataso mahdollistivat osaltaan nopean talouskehityksen. Tämä rohkaisi rakentamaan myös sähkölämmitteisiä omakotitaloja.

Korjatessaan laman aiheuttamia talousongelmia kunnat myivät vuosikymmenien aikana rakennettua pienvoimalaverkostoa. – Pörssiyhtiöille, joiden tavoite on tuottaa voittoa omistajilleen. Ne olivat haluttuja sijoituskohteita.  Myyjät eivät ymmärtäneet tai piitanneet, mikä vaikutus kaupoilla on sähkön hintaan. 

Monet kunnat eivät osanneet pitää huolta helposti saaduista varoista.  Joissakin kunnissa rahat uskottiin sijoituskonsulttien, ”väärien profeettojen” ohjaukseen.  Vanha sanontahan kuuluu: mikä laulaen tulee, se viheltäen menee. Sähkölaitoksista saadut myyntitulot hävisivät taivaan tuuliin.

Sähkökaupan keskittyminen suuryhtiöiden haltuun käynnisti hinnannousun. - Laitoksensa myyneet keksivät kilpailutuksen, jonka piti laskea hintaa. Edun kaappasi siirtoverkon omistaja. Vain runsas sähkön lisätarjonta saattaisi laskea kuluttajahintoja.

Ulkomaiset suuryhtiöt pyrkivät valtaamaan Suomen energiamarkkinoita. Sillanpääasemia on jo vallattu. Venäjällä avainalat haalitaan keinoja kaihtamatta keskushallinnon määräysvaltaan. Suomessa ne myydään ”keinottelijoille”. Muutamat venäläiset yhtiöt suunnittelevat Fortumin ja Nesteen valtausta. – Onko päämäärä saavutettavissa riittävällä ”maasulla”?

Ydinenergiamyönteiseksi katsottu porvarihallitus herätti sähköntuotantoon kykenevät yhtiöt puuhaamaan uusia voimalaitoksia. Puhutaan kolmesta uudesta voimalasta. Fennovoima on selvitellyt ympäristövaikutuksista useilla paikkakunnilla. TVO ja Fortum ovat myös ilmoittaneet halukkuutensa rakentaa voimalat. Kenelle rakennuslupa annetaan? 

Fortum teki 1,9 miljardin euron tuloksen, josta valtion osuus lienee noin 600 miljoonaa. Ministeri Mauri Pekkarinen arveli Suomessa olevan tilaa vain yhdelle uudelle atomivoimalalle. Hän hyväksyisi korkean sähkön hinnan mieluummin kuin lisätarjonnan eikä hyväksy sähkön vientiä.  Rakennetut joet ja allashankkeet tulevat taas käsittelyyn. - Mikä on Natura 2000:n rajoittava vaikutus?

Edullinen riittävä sähkö pitäisi kilpailukykyä yllä, mutta valtiovalta leikkaa kansantalouden kakkua jo ennen kuin sitä on päästy leipomaan. Saisihan se osansa veroina. Muille kilpailun rajoittaminen on lainvastaista, mutta valtio rajoittaa sähköntuotantoa ja estää todellisen hintakilpailun. 

SDP:n eroavan pj. Eero Heinäluoman mukaan Vuotoksen allasta ei rakenneta ja pääministeri Vanhanen vannoi Kollajan koskemattomuuteen. Äitiyslomaileva Paula Lehtomäki väläytti Kollajan rakentamismahdollisuutta heti ministeriksi tultuaan. Sähkön hinta on ylittänyt kipukynnyksen. Joko päästökauppa ja erilaiset saasteverot ajavat yrityksiä maasta?

 Alpo Ylitalo, Kokkola

2008-02-15