--- ALPOLLA ON ASIAA --- "Moraali"vaalit 2011 ---

ALPOLLA ON ASIAA

Klikkaa Yhteystiedot- ja/tai Linkkejä-kohtaan. Siellä on nettisivuja, joilta löytyy lisää asiaa ja mietittävää!

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:697494 kpl

Ministeri Pirkko Mattilan juhlapuhe Ohtakarin kalastajajuhlilla


Keskipohjanmaalehti teki Ohtakarin kalastajajuhlilta ansiokkaan, mutta yksipuolisen kävijähaastat-telun. Kokkolalehti kirjoittaa vierailijoiden kertoneen, että Lohtajalta saa Suomen parasta siikaa. Mistä sitä saa jatkossa, sillä hiipuvan ammatin vaikutukset ulottuvat kotien ravintoon ja terveyteen? Nykyisin syömme suomalaista luonnonkalaa n. 6 % kalan kokonaiskulutuksesta.


Tuontikalan hinta paisuu vuosi vuodelta mm. siksi, että Norjan kassilohista löytynyt huomattava määrä sairauksia. Sama ongelma koskee norjalaisten Chilessä kasvattamaa lohta. Kalaa kuljetetaan Chilestä Vietnamin kautta Suomeen ja Eurooppaan. Harva poliitikko puhuu nopeasti kasvavan kalanviljelyn hiilijalanjäljestä ja kotimaisen luonnonkalan kulutuksen lisäyksen puolesta. Monien elintarvikkeiden, kuten punaisen lihan ystävät, vaativat lähiruokaa, mutta toiset sen käytön rajoittamista. - Silti Animalia haluaisi estää kalan syönnin kokonaan.


Hylkeet ja linnut syövät yhteensä 200 000 tonnia ihmisravintona arvostettua kalaa. Siitä johtuen kotitarvekalastuksen rajoitus lisää särkikalaa ja sinilevää, mutta vähentää arvokalaa.


Vaikka kalastus on itsenäistä, pienet tulot ja raskaan byrokratian ja työn rasittama ammatti ei houkuttele nuoria. Kalastusta ei tueta, kuten lihan tuotantoa, vaan rangaistaan kiristäen sääntöjä vuodesta toiseen.


Kalastajien ongelmat ja terveeellisen ruuan vaikutukset tunteva sosiaali- ja tereveysministeri Pirkko Mattila otti Lohtajan kalastusseuran kutsun vastaan ja piti juhlapuheen Ohtakarissa. Samalla järjes-täjät saivat tilaisuuden kertoa ministerille ammatin ongelmista ja jatkomahdollisuuksista.


Korostiko lehdistö maakunnan poliittista leimaa vaieten ministeri Mattilan vierailusta Ohtakarissa ja hänen juhlapuheensa sisällöstä? Kalastajienkin asialla olevan ministerin nimeä ei edes mainittu vierailleiden joukossa. - Onko elintarviketuotanto politisoitunut, kun 17 senttiä silakkakilosta saavien kalastajien ongelmat unohdetaan? Varmistaako tämä voimakkaasti tuetun punaisen lihan syönnin jatkuvuutta? Ministeri Mattila tuntee myös maatalouden ongelmat, joten ministerivierailun olisi luullut kiinnostavan lehdistöäkin.


Lainaan ministeri Mattilan ajatuksia:


"Vähempiarvoinen kala valtaa sisävesistöt- ja merialueellakin sen levinnäisyys etenee avomerta kohden. Ulkokallastakin saadaan jo ahventa ja haukea. Särkikalojen pyynti on vesistöjen kunnon hoitoa ja se, jos mikä vähentää leväkasvustojen määrää. LUKE: ssa myönnetään jo kalastuksen vaikutus. Se on ainoa keino vähentää särkikalojen määrää, jos siitä saadun tulon voi rinnastaa metsämarjojen poimintaan ja myyntiin, eli tulo olisi verotonta."


"Hylkeiden pyynti ei ole enää luvanvaraista, vaan kiintiössä. Kuitenkin kaikki te täällä tiedätte, miten vaikea saalistettava hylje on. Lisäksi ongelmallista on, ettei hyljetuotteiden pienimuotoinenkaan kaupallinen hyödyntäminen ole mahdollista. Näin ei pitäisi olla. Riistaeläinten tulee olla samanarvoisia kaikkialla maassa. Eihän metsästettyä hirvenruhoakaan työnnetä maakuoppaan, vaan se käytetään Näin pitäisi myös hyljettä voida tuotteistaa. Hirvipeijaat kokoavat yhteisöt edelleen saman pöydän ääreen nauttimaan metsästyksen tuloksesta. Kalastajajuhlat kokoavat teidät tänne."

Alpo Ylitalo, Kokkola

2018-07-25