--- ALPOLLA ON ASIAA --- "Moraali"vaalit 2011 ---

ALPOLLA ON ASIAA

Klikkaa Yhteystiedot- ja/tai Linkkejä-kohtaan. Siellä on nettisivuja, joilta löytyy lisää asiaa ja mietittävää!

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:684501 kpl

Tuulivoiman priimaustarve kasvaa

 

Tuulivoiman takuutariffin innostamana ulkomaalaiset sijoittavat riskittömään bisnekseen ja rakentavat Suomeen tuuliturbiineja. Tuotteen myynti on ollut helppoa. Ilmasto-olosuhteista riippuen sähkön markkinahinta vaihtelee ja siksi laskutus perustuu tuntihintaan. Ts. hinnoitteluperusteen muodostavat reaaliaikainen kulutuksen ja tuotannon seuranta. Mitä enemmän sähköä kulutetaan, sitä korkeampi on hinta. Nord Pool Spotin sivuilta selviää, että sähkön hinta oli esim. 4.10. klo 2-3 välisenä aikana 33,88 ja klo 18-19 korkein eli 53,35 euroa megawattitunnilta (MWh). Voimassa oleva tuulivoiman takuutariffi on 105,30 vuoteen 2015 saakka ja sen jälkeen 83,50 euroa.

 

Vanhasen hallituksen elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen on takuutariffin isä ja suojelija. Hänen ministerikaudellaan säädetty tariffiraja pitää pienet bioenergiantuottajat pois markkinoilta. Pekkarinen sanoi eduskunnassa, etteihän siitä mitään tule, että sähköä tuotetaan joka navetannurkalla. Lex Pekkarisen väkevä puolustaja energiajohtaja Esa Härmälä totesi lehdistölle, että pienten CHP-energian tuotantolaitosten hallinnointi tulee liian kalliiksi.  Kaikkia kuluttajia kuitenkin laskutetaan! Esimerkkinä mummonmökin syyskuun lasku: käytetty sähköä 0 kWh, sähköenergia (eli siis kulutus) 3,53, sähkön siirto 24,12 ja lukemalasku yhteensä 27,65 euroa. Muut maksut yhteensä 0,6 ja koko lasku 27,71 euroa. Laskulla kerätään valtiolle arvonlisäveroa 5,35 euroa. On huomattava, että mökissä ei ole ollut tuolloin ketään eikä mitään käyttöä tai kulutusta.

 

Pekkarinen kertoi Lappilainen-lehdessä syyskuussa 2011, ettei hänen suvussaan tai tuttavapiirissään ole ketään, joka olisi ollut tai olisi omistajana tai sijoittajana tuulivoimabisneksessä. Posiolle Taaleritehtaan Murtotuuli rakentaa tuulipuistoon 51 tuuliturbiinia. Taaleritehtaan tuulijohtaja Taamir Fareed on Mauri Pekkarisen vävy. Pekkarisen tyttären Tuulimarin työ liittyy syöttötariffiasioihin. Pekkarisen tukipolitiikka mahdollistaa vävyn tuulivoimatuotannon ainakin toistaiseksi. Tuulisähkön käyttökelpoisuus vaatii säätösähköä priimaukseen. Suostuvatko vesi- ja lauhdevoimalaitokset jatkossa tukemaan pörssihintaisella sähköllä voimakasta tukia nauttivaa kilpailijaa?

 

Useiden tietolähteiden mukaan Taaleritehdas satsaa Suomeen n. 190 milj. euroa ja rakentaa tänne 100 tuuliturbiinia. Omarahoitusosuus lienee n. 60 milj. euroa. Murtotuulen syöttötariffinmukainen tuki lienee vuosittain 0,6 milj. euroa/turbiini eli 51 x 0,6 on reilut 30 milj. euroa vuodessa. Murtotuulen arvioidaan saavan tuulivoimasta n. 20 milj. euroa nykyisillä sähkön hinnoilla eli vuositulot olisivat yli 50 milj. euroa, josta näillä hinnoilla kertyisi viidessä vuodessa 250 milj. euroa. Emoyhtiö on Lombard International Assurance S.A. - Minne tariffirahat menevät ja ehtiikö verottaja mukaan?

 

Hyvien tuuliolosuhteiden vuoksi napakorkeutta on nostettu n. 120 metriin, jolloin siipien kärki kulkee jopa 200 metrin korkeudessa. Verkkaisennäköisesti pyörivien siipien kehänopeus nousee jopa 400 km/t. - Keski-Pohjanmaalle suunnitellaan satoja tuulivoimaloita. Pohjanmaan alueen sähkönkulutuksesta aiotaan tuottaa tuulivoimalla 54 % vuoteen 2030 mennessä. Sähkön hinta noussee siipien kärkien tasolle.

 

Voimalaitosinsinöörit kutsuvat tuulisähköä sekundasähköksi. Sen käyttökelpoisuus vaatii aina priimausta eli säätövoimaa rinnalleen riittävyyden takaamiseksi. Kysymys kuuluukin: millä säätövoima eli priimaussähkö tuotetaan? Varsinkaan Suomen ilmasto-olosuhteissa pelkän tuulisähkön varaan ei voi rakentaa mitään. (Lähteinä mm. Iltalehti 29.3.13 ja Magneettimedia 40/2013).

 

Alpo Ylitalo

Kokkola, 2013-11-03