--- ALPOLLA ON ASIAA --- "Moraali"vaalit 2011 ---

ALPOLLA ON ASIAA

Klikkaa Yhteystiedot- ja/tai Linkkejä-kohtaan. Siellä on nettisivuja, joilta löytyy lisää asiaa ja mietittävää!

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:697486 kpl

Onko susimedia Naturaa?

 

Perhon susien salakaato pitää mediaa valppaana. Paikallisten mukaan susien etsintään osallistui kaksi helikopteria ja lentokone sekä runsaasti rajamiehiä ja poliiseja. Pidätyksistä kirjoitellaan palstamillejä säästämättä: viranomaisille herkullinen aihe saada positiivista näkyvyyttä. Keskipohjanmaa-lehden etusivulla oli 26.1. kuuden palstan juttu: "SRK:n Ekman: Pöyristyttävää" - Niin minustakin! Lakeja pitää noudattaa, mutta missä on kohtuuden raja? Asiantuntijuuttaan korostavien ei pitäisi paisuttaa tapahtumaa eikä vähätellä susien määrää. Pidätetyille luvattiin salakaadosta neljästä kuukaudesta neljään vuoteen vankeutta. - Kuka välittää, että pidätettynä olleesta vastuuntuntoisesta perheen isästä tuli uhri - vainaja?  Metsästäjien mukaan sudet olivat kesyyntyneitä, ilmeisesti siirrettyjä ja merkittyjä. Suurin alueella nähty lauma oli kahdeksan suden kokoinen.

 

Reilu vuosikymmen sitten puhuttiin Perhon, Halsuan, Lestijärven ja Kinnulan välisen erämaa-alueen Suomenselän runsaasta peurakannasta. Hälyttävästi lisääntyneen ja röyhkeän susikannan vuoksi pitäjien miehet anoivat pyyntilupia laumojen supistamiseksi, koska kylillä ei uskallettu päästää lapsia enää ulos eikä yksin koulumatkalle. - Lupia ei tullut. Peuranpolku on vaarallinen, sillä peurakannan romahdus aiheuttaa susille ruokapulan. Mediaa ei kiinnosta tilanteen uutisointi. - Kansa tietää, miksi!

 

Jos susi olisi tappanut Perhossa lapsen tai aikuisen, tapahtumien kulusta olisi tullut lehtiin kahden kolmen palstan juttu, kuinka petoa jäljittämään lähteneet metsästäjät saivat "koirasudeksi" epäillyn pedon ammutuksi.  Nimitys siksi, etteihän puhdasrotuinen luonnonsusi käy ihmisen kimppuun, vaan sillä täytyy olla geenejä, jotka rohkaisevat tulemaan pihapiiriin. Seuraavana julkisuuteen tulisi uhrin kuolinilmoitus ja hautajaisten jälkeen pieni kiitosilmoitus.

 

Media seuraa salakaadon tutkinnan edistymistä tiiviisti, kunnes juttu poliisin osalta katsotaan selvitetyksi ja siirretään syyteharkintaan. Syyttäjän kannanmuodostusta seurataan.  Tuomareilta kuluu runsaasti aikaa laajaksi paisutetun jutun omaksumiseen. Tuomioistuinkäsittelyn alkaessa lehdistö seuraa ja uutisoi jutun käsittelyä. Median suureksi paisuttaman jutun käsittely kestää kuukausia. Toimittajat haastattelevat harvasanaisten päämiesten asianajajia. Hovioikeuteen ja mahdollisesti korkeimpaan oikeuteen etenevän jutun käsittely venynee vuosia, mutta media pysyy hereillä ja asianajajat laskuttavat. - Voidaan vain arvailla montako tuhatta palstamilliä ja sähköisen median minuuttia kuluu, ennen kuin asia on saatu suojeluaktiiveja miellyttävään päätökseen.

 

Kuka kysyisi, mikä oli suden tappaman ihmisen oikeusturva ja toisaalta petouhan ymmärtäneen salakaatajaisän inhimillinen ja oikeudellinen asema?  Näyttää siltä, että uhan ymmärtävät vain ne, jotka elävät petojen reviirillä. Mikä on petokantojen lisäämistä vaativien etiikka ja vastuu, kun he tietävät susien aiheuttavan mittaamattomia taloudellisia tappioita kotieläintiloille ja ihmisille hengenvaaran?

 

Susikannan lisäystä vaativien vihreiden kansanedustajien kokemukset ovat "mutu-tietoa". Tuskin he ymmärtävät, mitä on asua kaupunkialueen ulkopuolella. Mikä on median arvojärjestys aihetta käsiteltäessä?

 

Missä ovat Suomenselän peurat ja Hossa-Halla-Näljänki-paliskunnan porot? Vuoden 2006 jälkeen teurasporojen vuosimyynti on romahtanut 2 500 porosta 150:en. Pitääkö ihmisen pelätä susia kotipahallaan?

 

Alpo Ylitalo, Kokkola 2013-02-03