--- ALPOLLA ON ASIAA --- "Moraali"vaalit 2011 ---

ALPOLLA ON ASIAA

Klikkaa Yhteystiedot- ja/tai Linkkejä-kohtaan. Siellä on nettisivuja, joilta löytyy lisää asiaa ja mietittävää!

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:707324 kpl

Vaalirahoituksen salat

Kirjoitin tämän 2007-05-28

Viime eduskuntavaaleihin käytettiin enemmän rahaa kuin aikaisempiin. Mainosbudjetit paisuivat niin, ettei kansanedustajan vuosipalkka riitä aina kattamaan niitä. Suurten puolueiden vallanpitäjät turvasivat taas asemansa rahalla. Mitä kansa hyötyy suurista mainosrahoista ja missä on satsauksien raja? Suurin osa edustajista on varmasti kykeneviä paikalleen, mutta kyvykkäinkin varaton ehdokas on vailla mahdollisuuksia.  Joo-miesjoukkoonkin päässee rahalla ja heitä, ryhmäkuriin alistujia, tarvitaan äänestyksiin. - Jokunen tuli valituksi lähes rahatta, mutta keskimäärin eduskuntapaikka maksoi 39.000 euroa. Yhtä monta edustajaa olisi valittu, vaikka vaalit olisi käyty pienemmällä rahalla ja riskillä!

Kansan keskuudessa korruptioepäilyt vahvistuvat. Huomio on kiintynyt joidenkin ehdokkaiden tukijoukkoilmoitteluissa esiintyviin nimiin. - Luottamussyistä vaalirahoituksen taustoja on selitelty, muttei selvitetty! Selvittämättä jäävät sidosryhmät: kenen asianajajiksi ehdokkaat lupautuvat ottaessaan vastaan avustuksia. Heidän tai puolueiden tukiryhmien taakse ja maksullisiin seminaareihin osallistuneiden nimet täytyisi julkistaa. Niitä järjestetään vaalirahoituksen keräys- ja peittelytarkoituksessa. - Lahjoittaja odottanee hyötyvänsä tai on hyötynyt lahjastaan. Kuka antaa rahaa vastikkeetta toiselle vain antamisen ilosta?

Tuetun päästyä eduskuntaan ja viimeistään sitä kautta kotimaakunnan hallinnon huipulle, nousee lahjoittajienkin nimiä näkyviin, mutta toisissa yhteyksissä. – Mm. rakennuskohteiden nostureissa voi esiintyä samoja nimiä tai firmanimiä, kuin ennen vaaleja sanomalehtien pitkissä tukijaluetteloissa. Kansanedustajien rahoitusselvityksistä niitä vain ei löydy!

Erään keskustavetoisen kunnan teollisuushallissa toimiva varakas yrittäjä torjui kunnasta ehdolla olleen pienpuolueen vaaliavustuspyynnön sillä, että hän joutuu maksamaan kepulle niin paljon, ettei ole varaa eikä lupaakaan tukea muita. Toisen kepulaiskunnan yrittäjä oli saanut ostaa halvalla kunnan teollisuushallin ja tämä tuki myöhemmin kepun ehdokasta vaalikampanjassa näkyvästi. Nimeä ei löydy rahoittaneiden joukosta. Vierekkäin olleista samanarvoisista tonteista kunta maksoi toiselle myyjälle kaksinkertaisen hinnan toiseen verrattuna.

Valtapuolueiden poliitikot pitävät nykyjulkisuutta riittävänä eikä lahjanantajien nimiä julkisteta, jotteivät he lopettaisi tuen antamista. Miksi lahjoittajat antavat joulukeräyksiin niin suuria summia, että saavat nimensä tv-ruudussa pyörivään luetteloon? - Onko kunniallista osallistua nimellä joulukeräyksiin, mutta kunniatonta  esiintyä poliitikon lahjoittajalistalla?

Vaalirahoituslahjan jouduttua ehdokkaan määräysvaltaan, se kuuluu veronalaiseen tuloon/KHO 1981/2236. Joidenkin selityksistä saa lisäksi suoraan selvyyden liiketoiminnasta, joka on ALV-alaista toimintaa. Lahjoista ovat lahjaverosäädökset ja yritystoimesta tilinpitovelvollisuus.

Alpo Ylitalo

Kokkola 2007-05-28