--- ALPOLLA ON ASIAA --- "Moraali"vaalit 2011 ---

ALPOLLA ON ASIAA

Klikkaa Yhteystiedot- ja/tai Linkkejä-kohtaan. Siellä on nettisivuja, joilta löytyy lisää asiaa ja mietittävää!

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:697596 kpl

Päällekkäiset työpaikat ovat kalliita

Valtiopäiväneuvos Kari Urpilainen kirjoittaa Keskipohjanmaassa 4.2.: ”Sosialidemokraattien, Paavo Lipposen, johtaman hallituksen aikana käynnistettiin valtion toimien alueellistamishanke. Sen myötä on maakuntakeskuksiin siirretty lähinnä Helsingistä tuhansia työpaikkoja.  Toimin KP-liiton palkkalistoilla projektipäällikkönä maakunnan omassa alueellistamishankkeessa muutama vuosi sitten. Hankkeen tuloksena saimme Väestörekisterikeskuksen tietosisältöyksikön sekä Geologian tutkimuskeskuksen perustaman Länsi-Suomen alueyksikön Kokkolaan. Näiden myötä olemme saaneet kymmeniä uusia työpaikkoja.”

Valtiovarainministeriön projektinjohtaja Jaakko Kuusela arvioi, että virastojen hajasijoituksessa on syntynyt useita satoja päällekkäisiä työpaikkoja.  Ketään ei irtisanota, vaikka työntekijät eivät siirry viraston mukana uudelle paikkakunnalle. Maakuntiin siirrettyjä työpaikkoja täytetään uusilla henkilöillä. Hän arvioi, että näin syntyneiden päällekkäisten työpaikkojen vuosikulut ovat n. 25 milj. ja kolmen vuoden kulut n.100 milj. euroa.  Mikä on osuutemme päällekkäisten työpaikkojen ja turhien kustannusten syntyyn? – Tilanne muistuttaa hölmöläistarua: kun varpaita paleli, siirrettiin pala peiton yläpäästä alapäähän.

Valtiovalta havahtui joulun alla työpaikkojen siirron kalleudesta. – Taakaksi paisuneen hallinto-koneiston hajauttaminen sälyttää tuotantotoiminnassa työskentelevän kansanosan maksettaviksi  raskaan lisälaskun. Pääkaupunkiseudun kasvua voidaan hillitä tuotannon ohjaamisella haja-asutusalueille. - Ei kuitenkaan niin kuin Kärsämäellä, jonne Finnvera rahoitti 22 000 m2 jättihallin. Siellä hyväveliepäilyjä herättäneet rahoituskuviot, omistajanvaihdokset ja kilpailijoiden ostot eivät pelastaneet suppean asiakaskunnan varaan perustuvaa liikeideaa. Muutamassa vuodessa halli jäi tyhjilleen. Vaikka velkasaneerauksen avulla teollisuuskiinteistöön kohdistuvat rasitteet putoavat murto-osaan, se ei pelasta ostettuja yrityksiä eikä niissä tuhoutuneita satoja työpaikkoja, joita mm. Hirviset Lestijärvellä. Yrityksen koosta ja velkojen määrästä riippuen saneeraus on verrattavissa loton jättipottiin.

Yrittäjälähtöiset liikeideat kohtaavat usein rahoitusongelmia, joiden seurauksena hanke voi siirtyä tai joutua jopa ”vääriin käsiin”. Puuenergian takuutariffi, Ullavan ja Kaustisen sekä Kälviän kaivoshankkeet toisivat maakuntaan satoja todella uusia työpaikkoja. Yrittäjiä arvostelevien puhetyöläisten on vaikea hahmottaa työpaikkojen syntyedellytyksiä. Rasitteita lisäävän hallintokoneiston siirto vähentää kansainvälistä kilpailua sietäviä työpaikkoja. Kustannustehokkuus ja laatu ovat tuotantotoiminnan perusta. Yrityksiä ja työpaikkoja pelastamaan tarkoitettu velkasaneeraus siirtää kustannuksia yhteiskunnan piikkiin. Häikäilemätön hyvävelirahoitus ja mututieto eivät ainakaan varmista yritysten kilpailu- ja veronmaksukykyä.

Ykspihlajan teollisuustien varteen rakennettavan ”toimistohotellin” uudet työpaikat jäänevät rakennusaikaisiksi. Rakentajan voitto mennee pääkaupunkiseudun suuryritykselle.  – Taloutta vahvistavat työpaikat ensin ja vasta, jos on varaa, hallintomonumentit.

Alpo Ylitalo

Kokkola 2010-02-15