--- ALPOLLA ON ASIAA --- "Moraali"vaalit 2011 ---

ALPOLLA ON ASIAA

Klikkaa Yhteystiedot- ja/tai Linkkejä-kohtaan. Siellä on nettisivuja, joilta löytyy lisää asiaa ja mietittävää!

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:707272 kpl

Vanha virsi 440 - aikamme kuvaaja

Lähes kolmen vuosikymmenen ajan maan talousvaihtelut ovat kasvaneet. Hurlumheielämä alkoi Holkerin hallituksen aikana Liikasen ollessa valtionvarainministerinä. Vahvan markan ylijäämä-budjettia korosti valuuttasäännöstelyn purku. Pilviin arvostettuja kiinteistöjä vastaan muille paitsi realisteille tarjottiin ”edullisia” valuuttakorilainoja. Pankeissa mietittiin, mitä valuuttoja ja montako prosenttia kutakin kannattaa lainakoriin ottaa. Terminoimattomilla lainoilla ostettiin huviloita, taloja, veneitä ja autoja eikä globalisoituvalla maapallolla ollut ääriä eikä rajoja. Piireissä puhuttiin ainoastaan osakesalkun arvoista. Talous- enempää kuin poliittisessakaan humalassa ei oltu köyhiä eikä kipeitä. Lainojen takasinmaksun aiheuttama krapula tuntui etäiseltä sivuseikalta. – Hallitus aloitti rantojen ”ryöstön”.– Wegelius totesi toinnuttuaan huumasta: saatanan tunarit!

Ongelma kriisiytyi rahoituskuplien puhjetessa, kun velkaisia, toimintakyvyn rajoilla hoippuvia kohteita pelastettiin kaataen terveitä. Velkaisille raivattiin toimintatilaa, jotta suurten saatavien perintämahdollisuudet paranisivat. Kansaa syyllistettiin, kun presidentin painostamat tuomioistui-met suolsivat pankeille myönteisiä päätöksiä.

Erään pankin johtoryhmän jäsen kertoi osallistuneensa varttitunnin kokoukseen, jossa päätettiin kaataa kuusitoista yritystä, varakkaitakin, joiden maksuhäiriöt tiedettiin tilapäisiksi. Luultiin, että yritysten varoilla korvataan valuuttapako ja pankkien tyhjät kassaholvit täyttyvät. - Miten kävi?

Holtittomasta taloudenpidosta vastaavat velkavankeudessa elävät takaajat. Syntyi ”oikeusmurhien” uhrien työstä kieltäytyvien joukko. Perheitä hajosi, naapurusten välit katkesivat, terveysongelmien ja itsemurhien määrä lisääntyi. Työttömyys nousi jo noin 700 000. – Viimekädessä kansa maksaa, vaikka katastrofin aiheutti valuuttasäännöstelymääräysten purku, pankit ja niiden varoilla keinotel-leet.

Tämän laman aiheuttivat ulkomaiset pankit ja varakkaimmat pelurit. Rahalla yritettiin taas rahaa. - Ymmärretäänkö, että pankkien taseiden läpinäkyvyyttä ja valvontaa on lisättävä. Kotitalouksien velka on suurempi kuin koskaan. Lama on Suomen historian syvin, mutta kansa on kärsinyt vähemmän. Tilanne on hoidettu paremmin eikä vaikutus ole koskettanut yhteiskuntaa edellisen laman tavoin. Elvytyksellä ja korkopolitiikalla on rajoitettu työttömien määrää. Hallinnolla menee tasaisen hyvin. Silti korkojen noustessa kysytään jaksaako kansa.

Taloustaantumassa puolustuskyvyttömät kärsivät aina. Yrittäjän näkökulma perustuu omakohtai-seen kokemukseen. Monet huomaavatkin, kuinka hyvin virsikirjasta poistetun virren 440 sanat kuvaavat viime vuosikymmenten tapahtumia. - ”Nyt viekas vilppi täällä on noussut kunniaan, on valhe vallanpäällä ja vääryys voimissaan. Ei kuulla kurjan ääntä, ja köyhää sorretaan, ja lainkin rikkaat vääntää vääryyttä puoltamaan”. Kirkko lienee perillä yhteiskunnan tilasta, muttei voi tai halua puuttua hallinnon uhrien ahdinkoon. Lain yläpuolella toimineet vaalirahoitusorganisaatiot todistavat virren sanojen kuvaavan yhteiskunnan tilaa. Miltä vaikuttaa työväestön edustajana kahteen kokoukseen osallistuneen kansanedustajan saama 13 900 euron kokouspalkkio?

 

Alpo Ylitalo

kaupunginvaltuutettu, Ps. Kokkola

10-10-10