--- ALPOLLA ON ASIAA --- "Moraali"vaalit 2011 ---

ALPOLLA ON ASIAA

Klikkaa Yhteystiedot- ja/tai Linkkejä-kohtaan. Siellä on nettisivuja, joilta löytyy lisää asiaa ja mietittävää!

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:684443 kpl

Ihminen vallankäytön uhrina 

Onnea, ihminen vallankäytön uhri!

Jaamme rutinoituneesti onnen ja menestyksen toivotukset uudelle vuodelle. Mitä toivotamme, mitä onni on ja miten sen saavutamme?

Jollekin se on tilaisuus näyttää hallitsemaansa tai omistamaansa varallisuutta. Toisen onni on hyvät ihmissuhteet ja huomaamaton elämä. Jonkun onnen perusta on terveys, perhe tai työ. – Kymmenettuhannet lamasta kärsimään joutuneet ihmiset ymmärtävät, miten oikeudenmukaisuus vaikuttaa terveyteen. Miten sekä fyysinen että psyykkinen terveys ovat onnellisen elämän perusta. Miksi suomalaiset pysyvät itsemurhatilastojen kärjessä?

Virkalaittomuuksia kokemattoman on vaikea ymmärtää, miltä tuntuu uhrin elämä. Vuosikymmenten ajan olen tutustunut joko tahallisiin tai tahattomiin hallinnon tekemiin oikeudenloukkauksiin. Lainsuoja on onnea, jota ei osata arvostaa, koska useimmille se on itsestäänselvyys. – Oikeuksistaan taistelemaan joutunut on onneton. Joku syyttää itsessään, kun toiselle se on huonoa tuuria. Kohtalotoverit ymmärtävät paremmin toisiaan.  Ihminen, joka on sairastunut vakavasti, ymmärtää helpommin toista sairastavaa. Hänelle terve on onnellinen, vaikkei tämä itse kokisi terveyttään onneksi.

Miltä tuntuu, kun vakuutusyhtiö kieltäytyy maksamasta uhrille tapaturmavakuutusehtojenmukaisia korvauksia tai toinen kärsii hoitovirheestä lopun elämäänsä? Poliisi kieltäytyy tutkimasta rikosilmoituksen. Nokialla juomaveden saastuminen aiheutti joukon sairaustapauksia. Kaikilla kärsineillä on ollut huono onni. Virkalaittomuuden uhri kantelee laillisuusvalvojalle, vaikka häntä olisi varoitettu, että vastauksena tulee olemaan: asianne ei anna aihetta enempään. – Kantelija kokeilee onneaan. Jos viranhaltija on osapuoli, tuomioistuimesta oikeuksiaan hakevat ovat onnettomassa tilanteessa. Tuomiovaltaa käyttävä voi kokea oikeuksiinsa pyrkivän onnenonkijaksi. Suojellessaan hallintoa tämä ylläpitää oikeusvaltion mainetta. – Olemmepa huono- tai hyväonnisia, olemme vallankäytön objekteja – joskus uhreja.

Jollekin tasapainoinen avioliitto on onni, kun toinen kokee sen pitkästyttävän arkipäiväisenä. Toiveiden ja onnen täyttymys voi olla työ- tai opiskelupaikka. Tottuuko onneen niin, ettei sitä osaa arvostaa? Toivon muillekin kuin lukijoilleni oikeudenmukaisuutta ja onnea uudelle vuodelle!

Alpo Ylitalo

2008-01-03