--- ALPOLLA ON ASIAA --- "Moraali"vaalit 2011 ---

ALPOLLA ON ASIAA

Klikkaa Yhteystiedot- ja/tai Linkkejä-kohtaan. Siellä on nettisivuja, joilta löytyy lisää asiaa ja mietittävää!

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:688900 kpl

Vallankäyttö ja vastuu

 

Olemme ajautuneet yliarvostetun jäykän ja kaikkivoivan euron,  EU:n ja  kiveenhakatun oman työmarkkinapolitiikan vuoksi ehkä historian vaikeimmin ratkaistavaan lamaan. Yli varojensa elänyt EU ei voi pelastaa.

 

Kolmen pääministerin aikana olemme väistelleet suurtyöttömyyttä ja menneet EU:n etelävaltioiden holtittoman velanoton tuki- ja takuumieheksi kantamaan pankkien vastuuta.

 

Neuvottoman  poliitikkolauman pääministeri Katainen yritti ratkaista talousongelman taidokkaasti  konsultti Himasen vain 700 000 euron ohjekirjan avulla. Paljonko pääministeri Stubb maksaa ruotsalaisohjeesta? - Pystytämme Stubbin hallituksen jälkeen Helsinkiin kolmen - ei enää sepän - vaan konstin patsaan. Siinä Vanhanen, Katainen ja Stubb kantavat vastuuta. Jalustaan hakataan kaiverrus: Ansioista suurtyöttömyyden torjunnassa.

 

Poliittisten vallankäyttäjien valinta perustuu paljolti kansanvaltaisen edustuksellisen demokratian menetelmiin. Jatkopaikan saamiseksi poliitikot ylläpitävät velaksi ansiotasoa korkeampaa elintasoa. Tosin jo ehdokasasettelussa käytetään harvainvaltaa. Siitä ja nykyisestä taloustilanteesta johtuen joutuu kysymään olisiko valintatavoissa päivitystarvetta. Tavikselle herää kysymys onko nopea tiedonvälitys vaikeuttanut talouspolitiikan suunnittelua ja hallintaa niin, että valituiksi tulleet eivät ehdi mukaan? Vai onko  hallinnon osaaminen heikkoa?

 

Maan talouden nousu- ja laskusyklit ovat voimistuneet 80-luvulta lähtien ja vaikutusten hillintä on vaikeutunut. Talouspolitiikan virheiden kustannuksia peitellään myymällä valtion omaisuutta. Vaikka monilla päättäjillä aikaisempiin verrattuna on hyvä koulutus, mutta kokemus ja kansantalouden ymmärtäminen näyttäisi olevan  puutteellista.

 

Lähipiiriläisten, jopa perheiden, tukeminen aiheuttaa kansalle miljardien eurojen velvoitteet. Ulkomaisille sijoittajille maksetaan järjenvastaisia tuulienergiatukia, mutta oma energiapuu jätetään mätänemään ja taimikot hoitamatta. Haja-asutusalueille sälytettiin hyödytön jäteveden puhdistusrasite. - Keskipohjanmaa-lehdessä 29.1. olleen  energiajututun mukaan tuuliturbiiniin sisältyy suomalaista työtä 1,5 miestyövuotta. -  Tuulipuiston liikevaihdosta 65 % on tukea. Energiatukeen varatut kaksi miljardia lainataan ulkomailta. Vaikea ymmärtää, sillä energiataseessa on 8,5 miljardin vaje.

 

Lisäävätkö vaalit kotimaisten raaka-ainevarojen käyttöä energiatuotannossa? Suositaanko suomalaista, käytetäänkö kotimaista?  - "Törkeä" kilpailutusratkaisu vei armeijan 150 auton kaupan ulkomaille vain yhden miehen päätöksellä. - Maasutetaanko ratkaisijaa? Eräs telakka ei tarjoa enää armeijalle pieniä aluksia, kun heidän piirustuksillaan ne ostettaisiin kuitenkin ulkomailta. Tarjousta varten tehdyn työn arvo on vähintään miljoona euroa.

 

Puolueesta riippumatta eduskuntavaalien ehdokasasetteluun osallistuvan pitäisi ymmärtää kansan-edustajien merkitys.

 

Alpo Ylitalo

2014-11-02