--- ALPOLLA ON ASIAA --- "Moraali"vaalit 2011 ---

ALPOLLA ON ASIAA

Klikkaa Yhteystiedot- ja/tai Linkkejä-kohtaan. Siellä on nettisivuja, joilta löytyy lisää asiaa ja mietittävää!

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:688904 kpl

Rekkaliikenteen luisuminen venäläisille tulee estää

Viime vuoden liikennetilastot osoittavat, että Suomen ja Venäjän rajan ylitti noin miljoona rekkaa. Suomalaisten osuus tavarakuljetuksista on enää vain 4 %. Ennusteet tälle vuodelle povaavat paljon suurempia määriä. Venäläiset ovat vallanneet kuljetusbisneksen lähes kokonaan ainakin suomalaisyrittäjiltä. Markkinaosuuden tasaaminen vaatii myös EU:n  paneutumista asiaan. - Sen eräänä tavoitteena piti olla sekä poliittisen että talouden tasapainon lisääminen ja turvaaminen.

Lähes jokaisella Venäjän ja Suomen välisellä rajanylityspaikalla tarvittavat tilat ovat uudet joten syy rekkajonojen muodostumiseen ei johdu ainakaan niistä. Niinpä monet kuljettajat pitävät tullausjonoja tahallisina ja uskovat niiden tarkoituksen olevan kuljetuksien kaappaaminen kokonaan.

Kansainvälisten TIR-kuljetusten avaaminen rajalla osoittaa ettei sopimuksia kunnioiteta. Miliisin mielivaltainen sakotuskäytäntö ja kuitittoman käteismaksun vaatiminen kuljettajilta tekee heidän asemansa vaikeaksi. Jos et maksa sakkoa heti, kuskilta viedään ajokortti ja sen voi lunastaa miliisilaitokselta kolmen päivän kuluttua. Laitos sijaitsee yleensä keskellä kaupunkia, jonne kuorma-autolla ajo on kielletty. Miten haet kortin pois, kun omaa autoa ei uskalla jättää hetkeksikään ilman vartiointia. Monet kuljettajat eivät enää tohdi ajaa Venäjälle.

Venäläisten kuskien palkat ja polttoaineen hinta ovat murto-osa suomalaisten vastaavista.  Kalustokaan ei ole aina kallista, joten auton muutaman päivän seisominen rajalla ei ole omistajalle katastrofi. Jos Venäjän viranomaiset haluavat, he voivat purkaa jonot lisäämällä tulliselvittäjiä tai purkaen byrokratiaa, jolloin kustannuspaine kohdistuisi tasapuolisemmin kaikkiin autoihin. Liikennettä vaikeutetaan myös kuljetuslupien pitkillä käsittelyajoilla, monimutkaisilla lupamenettelyillä ja korkeilla käsittelymaksuilla.

Lienee kohtuullista vaatia, että joku kansanedustaja nostaa aiheen julkisuuteen. Kahden lautasen mallin ulkopolitiikan toimijat tietävät ongelman, mutta vierastavat sitä. Onko hyväksyttävä, että EU- alueelta, tai sen kautta Venäjälle suuntautuva tavaraliikenne siirtyy kokonaan venäläisten haltuun. - Mitä hallitus aikoo tehdä jottei kumipyöräkuljetukset siirry kokonaan venäläisille? Jono ongelma lienee kaikilla EU:n ja Venäjän rajanylityspaikoilla. Eduskunta pui sitkeästi adoptio- ja hedelmöityshoidon, muttei rekkaliikenteen ongelmia.

Alpo Ylitalo, Kokkola 2006-03-09