--- ALPOLLA ON ASIAA --- "Moraali"vaalit 2011 ---

ALPOLLA ON ASIAA

Klikkaa Yhteystiedot- ja/tai Linkkejä-kohtaan. Siellä on nettisivuja, joilta löytyy lisää asiaa ja mietittävää!

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:684557 kpl

Mistä yrittäjät syntyvät?

Osaammeko neuvoa toisia, mutta emme auttaa itseämme?

Sitran yliasiamies Esko Aho kirjoittaa Kp:ssa 14.7. ”Nousukauden visainen pulma” osuvasti lamanjälkeisten vuosien talous- ja sosiaalipolitiikan onnistumisesta, väijyvistä vaaroista, asennemuutoksen välttämättömyydestä sekä työttömyyden ja työvoimapulan samanaikaisuudesta. Hän on ällistynyt, miten nopeasti lamasta on selvitty. Sanonta kuuluukin, kuka kissan hännän nostaa, ellei kissa itse. - Silti hän nimeää pääasialliseksi vauhdittajaksi maailmantalouden pitkän nousukauden.

Vaikuttajat välttävät lamaan johtaneiden syiden pohdintaa. Ymmärrettiinkö talouden lainalaisuuksista, kun sadattuhannet ihmiset menettivät hetkessä työnsä ja varansa?  Heistä tuli pääosin hallinnon aiheuttaman laman uhreja. Mokasiko hallinto, mutta kansa maksaa?

Kasinotalouskeinottelijoiden omaisuuden vakuusarvot leijuivat pilvien yläpuolella ja monen pankkiirin pää ”pilvessä”. Voiko lainalaisuuksista puhua, kun tuotanto unohtui, rahaa ostettiin halvalla ja myytiin kalliilla, kun vakuudeksi kelpasivat kuplat? ”Riskittömille” valuuttakoriluotoille pankit eivät vaatineet terminointia. Vielä devalvaatiota edeltävänä iltana vakuutettiin, ettei sitä tule! - Se tuli - ja tulipa vielä toinenkin.  30 %:n lainanlisäys rasitti kohtalokkaasti yritysten kantokykyä. Katastrofi ja lama oli valmistettu! 

Lamasotkujen siivoajana Ahon hallituksen keinovalintoihin vaikutti yleislakon uhka. - Presidentti Koivisto toivoi, ettei pankkeja päästetä nurin: turvataan piensäästäjien varat. Koivisto halusi myös parantaa pankkien oikeudellista asemaa suhteessa velalliseen ja kutsui ”konklaavin” luokseen 6.5.92. Tulokset alkoivatkin näkyä ylempien oikeusasteiden tuomioissa.

Hallitus avasi pankeille valtion piikin. Se mahdollisti riskittömät yrityskaadot ja omaisuuden uusjaon. Seuraamuksena hävisi satojatuhansia työpaikkoja ja syntyi maata edelleen vaivaava noin 60 000 yrityksen vaje. Tuhottaessa työnantaja tuhoutuivat työpaikat. Yrittäjältä meni myös luottokelpoisuus ja takaajalta omaisuus. Monen kohdalla edelleen jatkuva työttömyys söi piensäästäjien varat. ”Pesänselvityksestä” ei selvitty virheittä. Vaikutukset jatkuvat vuosikymmeniä.

Toimialasta riippuen konkurssiuhreiksi joutui yrityksiä, joilla oli ainoastaan hetkellisiä laman aiheuttamia maksuvaikeuksia. Monet olisivat pelastuneet eräpäiväjoustoilla, mutta kilpailua rajoittava ylikapasiteetti haluttiin purkaa, jotta valikoidut yritykset saisivat markkinatilaa. Omistuspohja vaikutti valintoihin. Kun tulosta ei syntynyt toiminnalla, rahoitus- ym. tappiot minimoitiin velkasaneerauksen avulla. Luottokelpoisuutensa ja uskonsa hallintoon menettäneitä, nykyisiä työhaluttomia, on kymmeniätuhansia. Se mahdollistaa osaltaan työvoimapulan ja työttömyyden samanaikaisuuden.

Pääkonttorit markkinoivat rahaa konttoriverkostojensa kautta. Jäänee selvittämättä, olivatko valuuttalainat aina ulkomailta otettuja. Suomalainen säästäjä sai jopa 25 % korkoa! Olivatko dollarit ja frangit vain laskentasuureita. Jos pankeilla oli kurssisuojanaan terminointi-instrumentti, ne saattoivat periä devalvointiprosentin suuruisen voiton itselleen suojaamattoman lainan ottaneilta. – Rahan- ym. valtaa kunnioittava asiakas ei ole uskaltanut edes kysyä olisiko kurssitappiot voitu asettaa pankkien maksettaviksi.

Eivätkö lainalaisuudet toimineet?

Suomen akatemia käytti rahaa reilut kaksikymmentä miljoonia laman syiden selvittelyyn. Englanninkielisessä selvityksessä on n. 540 sivua, mutta suomenkieliseen riitti vain n.140. Selvitys ei nimeä maan kaaokseen johtaneiden visionäärien joukkoa. - Löytyisikö siitä talouden ennustettavuutta edistävää oppimateriaalia?

Aho ei huomioi matalan korkotason, inflaation ja pidentyneiden laina-aikojen vaikutusta talouskasvuun. Talouden kasvuennätyksen varjossa on syntynyt toinenkin: velkaantumisennätys. Kansalla on velkaa enemmän kuin lamaa edeltäneenä aikana. - Koviakin kokeneen Ahon varoitus haaveririskistä on todellinen.

Alpo Ylitalo, Kokkola, 2007-07-19