--- ALPOLLA ON ASIAA --- "Moraali"vaalit 2011 ---

ALPOLLA ON ASIAA

Klikkaa Yhteystiedot- ja/tai Linkkejä-kohtaan. Siellä on nettisivuja, joilta löytyy lisää asiaa ja mietittävää!

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:707270 kpl

Viron mellakat: historiankirjoituksessa vai opetuksessa?

Neuvostoliitonaikaista historiaa on kirjoitettu valikoivan ja muunnetun totuuden pohjalta. Johtajien ylivertaisuutta ja tapahtumia muistetaan patsain ja monumentein. Lähes jokainen romahtaneen kommunistivallan muistava tietää, että johtaviin asemiin pyrkinyt ei uskaltanut olla ylistämättä kaikkivoipaa kommunistipuoluetta.

Viron venäläisnuorille annettu sotahistorianopetus perustuu muokattuun, kommunismin saavutuksia ihannoivaan totuuteen, kun virolaisnuorten opetus perustuu lähinnä totuutta etsivään historiankirjoitukseen. Pronssisotilaan selitetään muistuttavan venäläisiä fasismin karkotuksesta tms., kun virolaisille se on muistutus miehittäjistä ja neuvostovallan ajasta.

Venäjän duuman Viroon matkustaneet jäsenetkään eivät näytä ymmärtävän, että he ovat vieraalla maalla, jonne heidän isänsä menivät kutsumattomina ja pystyttivät patsaita itselleen. Duuman jäsenillä on ollut vielä kanttia vaatia hallituksen eroa, ja ulkoministeri syytti Viron valtiota mellakointien provosoinneista. Samaan aikaan Moskovassa on jatkunut Viron lähetystön piiritys diplomaattisten koskemattomuussopimusten vastaisesti noin viikon. Lauma nuoria murtautui suurlähettilään lehdistötilaisuuteen. - Ei epäilystä, etteikö tapahtumalla ollut Putinin siunaus, kun Omonin miehet seurasivat vierestä puuttumatta tapahtumiin. Ruotsin lähetystökin joutui venäläisnuorten hyökkäyksen kohteeksi. Tapahtumat muistuttavat koko EU:a, miten ylimielisesti ja piittaamattomasti Venäjä suhtautuu allekirjoittamiinsa kansainvälisiin sopimuksiin. EU alistui, kun Viron suurlähettiläs poistui Moskovasta.

EU:n on profiloiduttava selkeästi itsenäisten valtioiden unioniksi, jossa jokaisen jäsenvaltion koskemattomuutta kunnioitetaan. Se ei voi olla myöskään riippuvainen venäläisestä energiasta. Vaikka Putin ei jatkaisikaan kolmannelle kaudelle, on todennäköistä, että tilaisuuden tullen Venäjä käyttää energiariippuvuutta poliittisena painostuskeinona.

Pietarin ja Moskovan oppositiomielenosoitukset lopetettiin kovin ottein. Shakkimestari Garri Kasparov pidätettiin ja hänelle annettiin 1000 ruplan sakko. Häntä tullaan syyttämään oikeudessa hallituksenvastaisista huudoista. 

Tiedottaminen oli vapaampaa Jeltsinin kauden aikana, mutta nyt kanavat ovat hallituksen valvonnassa. Vapaa lehdistö on kadonnut, kun toimittajia on murhattu. Jäljellä olevat tietävät hengenvaaran, elleivät miellytä vallanpitäjiä.

Putin syyttää länsivaltoja Venäjän opposition rahoituksesta ja tuhoaa venäläiset rahoittajat. Tunnetuin esimerkki on hajotettu öljy-yhtiö Jukos ja sen vankilaan tuomittu entinen pääomistaja Mihail Hodorkovsky. Jeltsinin vaalikampanjan rahoittanut Menatep pankin omistaja. Jeltsin osoitti kädenpuristuksen rahoittajalleen ja myi Jukosin 300 milj. dollarilla samalle pankille. Pankin epäiltiin auttaneen Jeltsinin lähipiiriä kavaltamaan ja lähettämään ulkomaille satoja miljoonia dollareita maailmanpankin Venäjälle lainaamia rahoja.

Omaisuuksia siirretään oligargiryhmältä toiselle ja Putinin Pietarin ryhmä on vaurastumassa hyvää vauhtia. - Jälkipolville kirjoitettaneen, että Putin sanoi kiistassa viimeisen sanan. Onko peli venäläistä rulettia?

Alpo Ylitalo, Kokkola 2007-05-03