--- ALPOLLA ON ASIAA --- "Moraali"vaalit 2011 ---

ALPOLLA ON ASIAA

Klikkaa Yhteystiedot- ja/tai Linkkejä-kohtaan. Siellä on nettisivuja, joilta löytyy lisää asiaa ja mietittävää!

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:688900 kpl

Puhe, joka jäi aikataulusyistä pitämättä PS-puoluekokouksessa:


Hyvä kokousväki!                                                                                             2015-08-08


Ennen kevään vaaleja pj. Juha Sipilä esitti, että Kepu voisi pyytää anteeksi 90-luvun laman uhreilta. Seuraavan päivän Savon Sanomissa Seppo Kääriäinen tyrmäsi Sipilän ajatuksen. - Hän oli ollut Ahon hallituksessa kauppa- ja teollisuusministerinä.

 

Emme oppineet mitään Holkerin hallituksen vahvanmarkanmiesten virheistä johtuvasta 90-luvun talouskatastrofista. Kallis raha ja pilviin nostetut vakuusarvot mahdollistivat holtittoman rahankäytön, mikä tuhosi Suomen talouden. - EU:in ja euroon liittymisen piti taata talouden tasapainoa, poistaa devalvaatiot ja helpottaa kansainvälistä kauppaa sekä poistaa valuutanvaihdot. EU:n raha- ja finassipolitiikka eivät olleet kenekään  talouselämää ymmärtävän hallinnassa, kun euron arvon annettiin nousta lähes 1,5 dollariin.

 

Talouslukujen sokaisema pääministeri Matti Vanhanen puhui budjetinteon yhteydessä "jakovarasta". Siirtyminen euro-setelirahaan - sen arvon nousu - oli sokaissut EU:n keskuspankin samoin kuin Suomen päättäjät päästämään kustannukset holtittomaan  karkuun. Jopa Matti Putkonen vertasi kevään vaalien edellä 2008 jälkeen tapahtuneita palkankorotuksia muihin maihin unohtaen paljonko kustannukset nousivat vuosina 2002-2007. - Kilpailukyky ja talous perustuvat tosiasioihin.

 

Olemme eläneet jo pitkään ansiotasoa korkeampaa elintasoa. Siksi joudumme ottamaan lainaa esim. Kiinasta. Työttömien todellinen määrä ylittää 500 000, mutta kukaan ei kuole nälkään, sillä Suomen sosiaalinen turvaverkosto on tiheä. Ulkoministeriön mukaan meillä on 14 600 ulkomaalaista marjanpomijaa. Saatuaan työttömyyskorvauksen suomalainen nuori työtön voi mennä torille ja ostaa Kiinasta lainatulla rahalla thaimaalaiselta tämän täältä poimimia mustikoita. - Kannettu vesi ei  kaivossa pysy!

 

Halutessamme voimme palauttaa kansan ja yrittäjien luottamuksen hallintoon ja näin myötävaikuttaa positiivisesti omaankin talouteemme. - Toteutamme asennemuutoksen hallinnossa niin, että ei-viranhaltijasta tulee kyllä-viranhaltija, vähennämme byrokaratiaa ja sääntelyä, jolloin talouselämä vilkastuu. Kun edellytämme viranhaltijoilta oikeita päätöksiä, niin tuomioistuimiin tehdyt valitukset vähenevät ja jutturuuhkat purkautuvat. Lyhentyneet käsittelyajat vilkastuttavat talouselämää. Turhista virheellisistä päätöksistä ja viivyttelyistä tehdään merkintä käsittelijän nimikirjaan.  

 

Emme olleet hallituksessa, kun  kaadettiin n. 65 000 yritystä. Emme olleet kaatamassa niitä tuhansia terveitä yrityksiä, kun ylivelkaisille yrityksille tehtiin toimintatilaa.  Säästettiin satojen miljoonien veloissa olevia yrityksiä ja kaadettiin samalla alalla toimivia lähes omavaraisia, velkaansa hoitaneita yrityksiä. - Pankeissa totuutta käytettiin säästeliäästi, mutta tuomioistuimissa sen käyttö oli suorastaan varomatonta. Pienyrittäjien usko hallintoon ja lainkäyttöön romahti. Kun usko näiden  rehellisyyteen puuttuu, pieniä yrityksiä ei synny ja keskisuuretkin myydään ulkomaalaisille, kuten  ikkunateollisuus kohta kokonaan - vain esimerkkinä mainittakoon. Suuryritysten osastoja on muuttanut Kiinaan ja muualle halvan työvoiman ja kustannustason maihin, mutta niiden hakemat tuotekehitysavustukset maksetaan usein edelleenkin Suomesta.

 

Miksi suuret ja keskisuuret yritykset päätyvät ulkomaalaisomistukseen? Keskisuurten kohdalla osasyy on yrittäjien heikko luottamus oikeusturvaansa eri viranomaisten ja ammattiliittojen puristukseen. - Konkurssipesänhoitajien valta on verrattavissa Korkeimman valtaan. Vanhin tiedossani oleva, mutta edelleen riidanalainen konkurssi alkoi 3.4.1981. Tilinarkastajien mukaan pesän varoja on hukassa ainakin 13,4 milj. euroa, mutta viranomaiset eivät toimi.  Pesä  lopetettiin vuosi sitten selvittämättömänä.

 

- Meidän on etsittävä jokin korvauskeino 90-luvun laman uhreille, sillä valtaosa konkurssiin joutuneista teki sen ilman omaa syytä. Sama koskee heidän takaajiaan. Kokemuksesta tiedän, että tuomioistuinten tekemiä tahallisia tai tahattomia virheitä on vaikea myöntää. Mutta edellisten seurauksena tehdyt n. 13 500 itsemurhaa kertoo tuskasta, mitä hallinto aiheutti alamaisilleen. - Miksi ihmiset haluaisivat yrittäjiksi?

 

Ennen devalvaatiot olivat vientikaupan ja työllisyyden kohentamiskeino. EU:in liittymisen jälkeen Lipposen ja Vanhasen hallitukset myivät eli ts. lahjoittivat vation omaisuutta. Myyntituloilla pyrittiin korjaamaan epäonnistunutta taloudenpitoa. Ts. korjailtiin poliitikkojen ja virkamiesten talouspoliittisia virheitä.

 

Vakaan aluekehityksen ja työllisyyden turvaamiseksi pääomavaltaisille aloille perustettiin valtio-omisteisia suuryrityksiä. Nekin kaipasivat alaa osaavaa johtoa eikä politiikan palkkiopaikkalaisia. Vanhemmat muistavat, miten Valmetin Venäjän kanssa tekemien huonojen aluskauppojen seurauksena sen telakkateollisuus yhdistettiin Wärtsilään, jolloin syntyi Wärtsilän Meriteollisuus. Muutamaa vuotta myöhemmin Puntta Wahlroos ja Ilkka Suominen panivat sen konkurssiin ja  käynnistivät Suomen telakkateollisuuden alasajon. Omistus siirtyi konkurssin kautta lähes ilmaiseksi norjalaisille. He tekivät jättibisnestä ja myivät muunkin Suomesta hankkimansa telakkateollisuuden korealaiselle STX.lle ja sen Helsingin telakasta puolet Venäjälle. Venäläiset ovat omistaneet vuodesta 2010 lähtien Helsingin telakan kokonaan. Saksalainen Mayer Werfti osti STX:ltä 70 % osuuden Turun telakasta ja valtio 30 %.  Valtio "myi" osuutensa Mayerille, joten telakkateollisuus on nyt käytännössä ulkomaalaisilla ja saksalaisten omistamat. - Turun telakan tilauskirjat vuosiksi täynnä.

 

Paavo Lipposen EU-innoissa ostettiin Saksasta neljällä ja puolella miljardilla raitista UMTS-ilmaa. Sen seurauksena meni Sonera. Matti Vanhasen ja Mauri Pekkarisen ministerikautena ministeri Jyri Häkämies lahjoitti Kemira GrowHown norjalaiselle Yaralle. Muistissamme on Partekin lahjoitus Koneelle sekä autokatsastuksen ja Rautaruukin siirtyminen ulkomaalaisille. Ulkomaalaiset omistavat Suomessa toimivat kaivokset ja valtauksetkin lähes kokonaan. Vain "kruununjalokivi" Talvivaara on kesälläkin varaa pitää suomalaisomistuksessa. Sellainen johto, mikä ei saa yritystään voitolliseksi, pitää vaihtaa eikä pidä tuhota yritystä johtajan maineen pelastamiseksi. Fortum osti Venäjältä TGK-10:n (nykyisin OAO Fortum), huippukalliina pidetyn voimalaitoksen ja osallistuu Fennovoimaan. Silti äänestäjille perustelllaan valtion omaisuuden myyntiä sillä, ettei  valtion  kuulu olla yrittäjä.

 

Myynnit ovat tapahtuneet lahjoitusperiaatteella eikä niin kuin osaava kauppamies tekisi: myydään, jos hinta on hyvä, mutta ei väkisin huonojen suhdanteiden aikana.  - Tilannetta kuvaa hyvin  runoilijan aatos: on maamme köyhä ja siksi jää... Vaadimme ammattitaidolle tilaa ja vähennämme suosikkien suojelua ja politikointia.

 

Edellisten perusteella Suomen olisi satsattava niille aloille, jotka ovat sidoksissa kotimaahan. Kotimainen hajautettu enrgiantuotanto on ollut punavihreille ja muutamille muille kuin kirosana. Silti Pirkko Mattila vei koko vaalikauden näitä asioita eteenpäin ja otti joskus kipakastikin yhteen tuulivoimaperheen vanhimman - kansanedustaja Mauri Pekkarisen kanssa.  Hoidettuina metsät ja vesistöt eivät lakkoile eivätkä nosta tuotantokustannuksia. Metsiemme kasvun ennustetaan nousevan jo yli 120 milj. m3/v. Metsäteollisuuden tuotteiden jalostusastetta pitää nostaa niin, että puutonnin vientihinta rajalla olisi jotain muuta kuin sahatavaran kuutiohinnat.

 

Viime vuonna toimme kalaa yli 116 milj. kiloa maahamme, jonka pita-alasta on yli 10 % vettä ja järvien lukumäärä yli 187 888. Silti kotimaisen elintarvikekalan osuus oli alle 10 % kulutuksesta ja kalan tuontiin käytettiin viime vuonna 402 milj. euroa. Olemme ajaneet kalakasvatuksen kohta Ruotsiin. - Miksi Metäshallitus ei aktiivisesti vuokraa tarkoitukseen soveltuvia järviään luonnonravinnemenetelmällä tapahtuvaan kalankasvatukseen?

 

Niin pitkään kuin ammattitaitoisia osaajia on ollut ja on, he ovat osoittaneet, että  hoitokalastaen kunnostetut vesistöt saadaan tuottamaan luonnonravintomenetelmällä kalaa 30 - 40 kg/ha.  Alasta saadaan Suomessa pysyviä työllistäjiä ja kalantuojista kalanviejiä. Saalisvarmoille kohteille voidaan järjestää matkailua ympäri vuoden. Vaikutukset tuntuvat laajalti elinkeinoelämässä - aina veneteollisuuteen asti.

 

Puolueen tulisi sallia sellaistenkin ihmisten kannanotot, jotka eivät ole vallassaolevien kanssa yhteneväisiä. Vaaleissa kansa valitsee edustajansa ja timantit hioutuvat käytössä. Paikallisosastoissa on vähän tekeviä käsiä ja erotettujen aktiivien tilalle on vaikea löytää korvaavia.

 

Valitettavan usein kentän palkalliset toimijat ovat leimautuneet jonkun ehdokkaan tukijoiksi ja jopa toisten vastustajiksi esimerkiksi niin, että PS-esittelypusseista jätetään muiden kuin oman suosikin materiaalia pois jakelusta.

 

Alueellinen kannatus kärsii, kun puoluetoimistosta käsin puututaan yksittäisten edustajien luottamuspaikkojen jakoon. Kenttäväen rivejä on saatava tiivistetyiksi ja toimintaa virkistymään. Hyvä esimerkki vääristä ehdokasvalinnoista tuli Keski-Pohjanmaalta, kun sen ehdokkaiden saama äänimäärä tippui 50,75 % viime vaaleissa.

 

Valmistaudumme ajoissa kuntavaaleihin, jolloin ehdimme perehdyttää ehdokkaita odottavaan työkenttään. Korostamme kaikessa ammattiosaamista suosikkijärjestelmän kustannuksella.

 

(Alpo Ylitalo)