--- ALPOLLA ON ASIAA --- "Moraali"vaalit 2011 ---

ALPOLLA ON ASIAA

Klikkaa Yhteystiedot- ja/tai Linkkejä-kohtaan. Siellä on nettisivuja, joilta löytyy lisää asiaa ja mietittävää!

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:688942 kpl

Pääomat liikkuvat - kansat eivät

Otsikon mukaan kotimaaton raha etsii alati tuottavampaa kohdetta ansaita lisää rahaa. Joustava rahoitus on niin  yritys- kuin valtiontalouksienkin toiminnan edellytys. Ilman riittävää ja kohtuuhintaista rahoitusvarmuutta yhteiskunnan johtaminen olisi kuin laivan ohjaus ilman navigointilaitteita sumuisella ja pimeällä merellä. Jottei karahdeta karille, riskit täytyy ymmärtää ja välttää hallitusti niiden synty. Pienten valuuttojen joutuminen spekulanttien kohteiksi haluttiin välttää ja liityttiin euroon. Sen piti  olla muiden etujen lisäksi järkähtämätön markkinavoimien spekulointiyrityksille.

Toisin on käynyt. Euroalueen valtioiden itsenäisen ja erilaisen finanssipolitiikan johdosta monien valtioiden talous ajautui lähes konkurssitilaan. Talousvastaavien hallintohenkilöiden ja kokemattomien poliitikkojen taidot eivät riitä vastaamaan  ammatikseen sijoitustoimintaa harjoittavien haasteisiin. Talouselämän ja usein työelämänkin kokemusta vailla olevat poliitikot kulkevat kuin sumussa sijoittajien tehdessä rahalla lisää rahaa. Ymmärrämmekö, että sitoutuessamme toisten velkojen maksuun sitoudumme yhteen - liittovaltioon, sillä meillä ei ole varaa irtautua sitoumuksistamme?

Olemmeko oppineet koettelemuksista, että pääoman saatavuudesta ja nopeista liikkeistä johtuen siitä on tullut avun lisäksi uhka valtiontalouksille? Sillä järkytetään jopa maanosien talouskehitystä ja ennustettavuutta sekä talouden vakautta. Vapaaseen pääomien liikkeeseen on pyritty, mutta joku kokee niitä liikuttelevien käyttävät valtaansa väärin. Toinen ymmärtää sijoittajien olevan aina askeleen edellä hallintokoneistoa. Jos pääomien sijoittaja ei olisi viisaampi kuin sijoituksen vastaanottaja, sijoittajalla ei olisi kohta sijoitettavaa.

Edellisestä johtuen herää kysymys, milloin opimme valitsemaan päättäjät, joiden taidot ovat sijoittajien veroisia. Virheellisesti johdetun valtiontalouden tuloksena käy, kuten 1990-luvulla, kun satojatuhansia ihmisiä jäi työttömiksi ja joukko kotitalouksia joutui elinikäiseen velkakierteeseen. - Me palkitsemme vielä väärin johtaneita erilaisin kunnianosoituksin ja arvonimin. Hallinto istuu eläkeläisenkin ruokapöydässä.

En malta olla palauttamatta mieliin, kuinka Matti Vanhanen ja Jyrki Katainen vakuuttivat v. 2008, ettei Amerikan lama koske Eurooppaa. Noin viisitoista kuukautta sitten valtionvarainministereiden kokouksesta palaava Katainen julisti hallinnon ottaneen niskalenkin markkinavoimista. Näin lyhyen ajan kuluttua joudumme toteamaan, että koko euroalue ajelehtii ohjauskyvyttömän laivan tavoin ja on tiukasti markkinavoimien niskalenkissä.

EU:n etsiessä korjauskeinoja jäsenmaittensa talouspolitiikan virheille sijoittajat etsivät jo uusia mahdollisuuksia.

 

Alpo Ylitalo

Kokkola 2011-08-12