--- ALPOLLA ON ASIAA --- "Moraali"vaalit 2011 ---

ALPOLLA ON ASIAA

Klikkaa Yhteystiedot- ja/tai Linkkejä-kohtaan. Siellä on nettisivuja, joilta löytyy lisää asiaa ja mietittävää!

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:701686 kpl

Finn Fisherman-projektista käyttövene?

       

Projektisuunnitelmien toteutumisen julkisuudesta ja tuloksellisuudesta on tehty ainakin yksi väitöskirja. FL Asko Hynninen väitteli projektien julkisuudesta 15.1.2000 Jyväskylän yliopiston humanistisessa tiedekunnassa. Vastaväittelijänä toimi professori Ulla-Maija Kivikuru ja kustoksena professori Raimo Salokangas. Projektien mielekkyys ja hallinnon avoimuus on kyseenalaistettu Keski-Pohjanmaallakin useita kertoja. Kepulaismaakunnan toimijoille sorvataan uusia mitä ihmeellisimpiin tarkoituksiin. Maanantaina 22.10. MOT-ohjelma esitti ohjelman projektien hulvattomasta rahankäytöstä ja valvonnan sekä tulosten puutteesta.       

Vuosien varrella olen kirjoittanut useampaan kertaan projektien mielettömyydestä. Saamani palautteen perusteella voi päätellä salailun onnistuneen, sillä vain harvat ihmiset ymmärtäneet perätä tuhlailun tuloksettomuutta ja valvonnan puutetta. Samaa asiaa perättiin myöskin MOT:ssa. Keski-Pohjanmaa pääsi muutamalla projektilla mukaan. Kuitenkin suurimmat tuhlailut jäivät piiloon. Ehkäpä siksi, ettei väitöskirjan tekijällekään tihkunut tietoa tämän maakunnan projekteista.

Eräs mielettömistä, muttei suurin projekti oli Finn Fisherman-veneprojekti. Vetäjät saivat runsaasti melutilaa tiedotusvälineissä. Aiottiin tehdä vene, joka täyttää EU-direktiivit. - Uutisoinnissa luotiin käsitystä, ettei muita veneitä ollut, jotka täyttävät voimassa olevat määräykset.– ”Sattuneesta” syystä käytettävissäni ei ole tarkkoja lukuja, kuinka paljon projektiin tuhlattiin rahaa, mutta se lienee ainakin miljoona euroa. Projekti oli alusta saakka tuhoon tuomittu eivätkä rahan myöntäjät ymmärtäneet, että piirustuksista saattoi todeta, ettei vene tule menestymään. Rahoittajallakin oli tieto.

Projektivastaavan mukaan  yli sata veneenvalmistajaa ilmoitti kiinnostuksensa hankkeeseen. Totuus lienee, että kaksi tarjousta jätettiin ja niistäkin toisen jättäjä ilmoitti osallistuvansa ”lottoarvontaan”.  Finn Fisherman-projektiveneen toteuttajaksi tuli lohtajalainen Naviga Oy. Mainontaan satsattiin niin paljon rahaa, ettei yhdelläkään kalastusveneiden valmistajalla ole ollut sellaiseen varaa. Liekö projektiveneen lisäksi tehty toista venettä valmiiksi.

MOT-ohjelmassa kerrottiin, että projektien yhteydessä kopioidaan ja  julkaistaanenemmän olemassa olevaa kirjallista materiaalia kuin projektissa tuotettua. Saman voi todeta Finn Fisherman-projektista.

Keski-Pohjanmaalla syntyy vaikutelma, että rahaa myönnetään poliittisin perustein hyvä-veli-periaatteella. Kuten MOT:ssa kerrottiin, rahan myöntäjä valvoo rahan käytön. Finn Fisherman-projektin tarpeellisuusselvityksissä kerrottiin valtavista mahdollisuuksista.  sitetyistä luvuista saattoi laskea, että Lohtajalle saattaisi syntyä Euroopan suurin kalastusalusten valmistaja. Samaan aikaan kalamiesten keskusliitto, merikalastajat sekä Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos kertoivat, että ammatti-kalastajien määrä supistuu noin viidenkymmenen vuosivauhtia ja  keski-ikänsäkin oli jo tuolloin yli 50 vuotta. Arvokalasaaliit supistuvat edelleen ja ammattikalastajien määrä on pudonnut kuudensadan paikkeille.

Mihin jäi tarjouskilpailu muottien myynnistä? Kenen omistuksessa ne ovat?  Kummastusta herättää, miksi ”ainoaa” EU-direktiivit täyttää venemallia ei valmisteta. Turhiin projekteihin käytetyt miljardit ovat poissa terveyspalveluista, lapsiperheiltä, opiskelijoilta, eläkeläisiltä jne. Ei ihme, että hallintoon kaivataan rehellisyyttä.

 

Alpo Ylitalo, Kokkola

2008-09-27