--- ALPOLLA ON ASIAA --- "Moraali"vaalit 2011 ---

ALPOLLA ON ASIAA

Klikkaa Yhteystiedot- ja/tai Linkkejä-kohtaan. Siellä on nettisivuja, joilta löytyy lisää asiaa ja mietittävää!

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:701686 kpl

Mistä talouskriisit johtuvat?

Vuosikymmenien ajan maapallon yliopistojen taloustieteen opettajat on  valittu huip-pukoulutetuista ja -kokeneista. Hallitukset ovat käyttäneet heitä asiantuntijoinaan finanssi- ja rahapolitiikan suunnittelussa.

Tällä hetkellä Suomea ja koko maapalloa uhkaa talouskatastrofi ja suurtyöttömyys. On käsittämätöntä, että mitkään tahot eivät ole osanneet tai halunneet varoittaa talouskriisistä varsinkin, kun sen seurauksena mahdollistuu omaisuuden uusjako.

Mistä taloustaantumat ja -kriisit aiheutuvat? Ne eivät synny itsestään, vaan ovat usein seurausta rahapolitiikan virheistä. Talouspolitiikan valvonta ei aina toimi. Kriisien aiheuttajilla on käytössään runsaasti rahaa, mutta uhreihin nähden ilmeisesti murto-osa koulutettuja asiantuntijoita - jos ollenkaan. Lieneekö taitoja tihkunut samoista opinahjoista kuin niille, joiden opeilla kriisit pyritään ratkaisemaan? Joku hyötyy, mutta kansa maksaa viulut. Laman aiheuttajat voidaan osoittaa, mutta heitä ei rankaista. Milloin valtiot ja rahaliittojen jäsenet ryhdistäytyvät niin, että ahnehtivat pelurit ja holtittomat valvojat asetetaan vastuuseen.

Jatkossa valtioiden on pakko kiinnittää huomiota kriisien ennaltaehkäisyyn. Tämä  edellyttää finanssi- ja rahapolitiikan tiukempaa valvontaa ja pankkien taseiden läpinäkyvyyden lisäystä. Kriisien jälkeen osa kansaa aloittaa varattomana ja alusta. Konkurssiaalto ja sitä seuraava työttömyys rasittavat pitkään valtioidenkin taloutta.  Silti vanhat puolueet arvostavat enemmän hallintoon osallistuvien imagoa kuin päte-vyyttä.

Vaalien jälkeen tiistaina 28.10. ykkösen aamutv:ssä mielipide- ja taustavaikuttaja ex- päätoimittaja Erkki Laatikainen sovitteli Kepun puoluejohtajan manttelia nuoren Tuomo Puumalan ylle. Epäilemättä mitenkään hänen kehityskykyään ehdotus paljastaa, että kepulaisillekin ovat tärkeämpiä puolueen kasvuluvut ja koko kuin  päätösten laatu. Sama koskee äärioikealla ja myös vasemmalla unelmoivia SDP:n päättäjiä, kun he poistivat miljonääreiltä varallisuusveron. Kokoomuslaiset rahanlai-naajat hyötyvät, kun kansa elää kuten miljonäärit, mutta velaksi. Niinpä he vastustavat jyrkästi köyhien elinolojen parantamista ja minimitulon nostamista 650 euroon.

Milloin konkretisoituvat maa- ja karjatalouden kannattavuusongelmat  työuupumisen  kautta omaisuuden uusjakoon. Puolueet ovat eksyneet talouden arkitodellisuudesta.

Alpo Ylitalo

Kokkola

2008-11-11