--- ALPOLLA ON ASIAA --- "Moraali"vaalit 2011 ---

ALPOLLA ON ASIAA

Klikkaa Yhteystiedot- ja/tai Linkkejä-kohtaan. Siellä on nettisivuja, joilta löytyy lisää asiaa ja mietittävää!

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:707282 kpl

Mikä keinoksi?

Viime talven kestouutinen oli USA:n asuntotuotannon holtiton rahoitus ja pankkikriisin uhka, joka nyt konkretisoitui. Edellisvuoden lopussa Suomen kotitalouksilla oli 80 % enemmän velkaa kuin viisi vuotta sitten. Siitä huolimatta poliitikot vakuuttavat, ettei pankkikriisi koske Suomea. Björn Wahlroos kertoi, ettei pankkien taseessa ole riittävästi läpinäkyvyyttä. Mikä on pankkien luotonantokyky? Kenen puheisiin voi nyt uskoa? – Holkerin hallituksen aiheuttama talouskriisi sekä Esko Ahon pääministerikauden devalvaatiot, sitä seurannut konkurssiaalto ja lama säilyvät muistissa. Senjälkeinen matala korkotaso ja inflaatio nopeuttivat talouden toipumista konkurssiaallon epävarmuudesta. Vapaa-ajan markkinoillekin syntyi nopeasti piilevää kysyntää.

Pohjanmaan veneteollisuus kehittyi ennennäkemättömätöntä vauhtia. Nopea tiedonvälitys mahdollistaa, että taloussyklit nopeutuvat ja voimistuvat. Kohdennettu työvoimakoulutus sekä edellisen laman jäljiltä kaatumatta säilyneet yritykset ja ammattitaitoinen työvoima mahdollistivat huiman kasvun. Työvoiman saatavuus alkoi rajoittaa kasvua. Kysyntä pakotti kehittämään  tuotantoideologiaa ja lisäämään alihankkijoiden käyttöä. Uusi kulttuuri hyväksyi huvivenesisustuksiin muutakin kuin paljon työtä ja ammattitaitoa vaativaa teakia.  Herkän huvivenetuotannon markkinaromahdus on tosiasia, mutta sen laajuutta ja vaikutuksia emme vielä tiedä. Jos euron kurssiero dollariin olisi pienempi, romahdus olisi vielä suurempi. Halvan dollarin ansiosta amerikkalaisetkin saivat osansa markkinoilta. Dollarialueen pankkikriisi yllätti vakaaksi väitetyn euroalueen johtajat ”housut kintuissa”. 

Vakaiden markkinoiden kehittäminen jäi kysynnän jalkoihin ja siksi se nouseekin nyt arvoon arvaamattomaan. Alkaa paljastua oliko rajun kasvun takana enemmän tuuria vaiko taitoa. Varmaa on kuitenkin, ettei kukaan osannut ennustaa romahduksen nopeutta. Laajemman talouskehityksen suunnasta kertoo se, että elokuun lopussa palkkaturvakeskuksessa oli hakemuksia enemmän kuin koko viime vuonna.

Nykytilanne osoittaa, että lainanantajat eivät ole olleet -ottaja viisaampia. Maailman teolli-suusvaltiot lupautuivat tukemaan holtittomasti toimineita pankkeja. Ne pyrkivät pelastamaan säästäjien ja spekulanttien varallisuuden sekä uskon pankkeihin. Markkinatalouden mallimaiden järjestelyissä valtioista tulee  pankkien osaomistajia. Luottamus rahamarkkinoihin ei palautunut ja pudotus näkyy koko taloudessa.

Työntekijöiden irtisanomiset ja lomautukset ovat alkaneet. Riittääkö yritysten varallisuus odottaa toipumista ilman konkursseja? Milloin kriisin aiheuttaneet pankit alkavat kaataa ”yritysuhrejaan”, kuten aiemman laman aikaan? Markkinat palautuvat hiljalleen vuosien kuluessa. Takuuoperaatioilla pelastetaan kriisin aiheuttajat eli pankit ja sijoittajien varalli-suutta: säilytetään mahdollisuus tehdä rahalla rahaa. Sillä ei nosteta raaka-aineiden arvoa eikä jalostusastetta. Sijoittajat eivät työllistä suoraan muita kuin meklareita, mutta uhrit työllistävät tuottavien yritysten työntekijät.

Säästöt turvataan johonkin määrään saakka. Tuottavan yritystoimen varallisuus on pelinappula, jolla olisi mahdollista turvata työpaikkojen säilyminen ja se puolestaan pitäisi yllä kulutusta. Markkinat ja kulutus hiipuvat ja kriisin vaikutukset laajenevat.  Rahalla rahanteko vaikeutuu, kun ainoastaan matalakorkoiset lainat menevät kaupaksi. Korot tulevat alas ja lainaehdot on mietittävä houkutteleviksi.

Uusilta talouskatastrofeilta ja sen oheisvaikutuksilta välttyminen edellyttää rahoitusmaailman perusteellista uudelleenarviointia. Yhteisvaluutta euro ei kyennyt ylläpitämään vakaata talouskehitystä.

Alpo Ylitalo

Keski-Pohjanmaan

PerusSuomalaiset, pj.                           

2008-10-17