--- ALPOLLA ON ASIAA --- "Moraali"vaalit 2011 ---

ALPOLLA ON ASIAA

Klikkaa Yhteystiedot- ja/tai Linkkejä-kohtaan. Siellä on nettisivuja, joilta löytyy lisää asiaa ja mietittävää!

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:697585 kpl

Poliitikot liikemiehinä kuin elefantti porsliinikaupassa


Vaaleihin ehdokkaita asettavien pitäisi pohtia, mitä edellytyksiä ehdokkailta vaaditaan. Valitun pitää ymmärtää myös kaupan ja taloushallinnon merkityksestä. Hyvin koulutetuilla ihmisillä voi olla osaamista omalla alallaan, jos on osallistunut myös työelämään.


Huomattava kansanedustajien joukko jättää paikkansa, lopettaa tai hakeutuu EU-ehdokkaaksi. Lopettamisen syistä: pelkääkö joku paljastuvansa osallistuttuaan valtion omaisuuden hävittämiseen tyhmillä kaupoilla? Teot saattavat aiheuttaa vaalikentillä vaikeita kysymyksiä ja estää jatkopestin.


Typeriä kauppoja on paljon, mutta vain joistakin huomioita: Kemira GrowHow:n lannoiteteollisuus ja Caruna monopoliasemassa olevia yrityksiä. Säädettiin laki, ettei suomalaisille pelloille saa levittää muuta kuin kotimaista fosfaattia. Tämä takasi Siilinjärven ja Soklin fosfaateille monopoliaseman. Siksi Yara nosti heti fosfaatin hintaa 50 %:lla.


Kaupassa ei mainittu Soklin strategisesta metallista niobista. Se ja fosfori nostavat Soklin arvon kaksinumeroisiksi miljardeiksi. Kauppalehti kertoi jo myyntihetkellä vuonna 2007 GrowHown toimitusjohtajan arviona pelkän fosfaatin arvoksi 13-14 miljardia euroa. Soklia ei oltu hinnoiteltu kaupassa edes yhden euron arvoiseksi. Koko kaupan hinta oli 207 miljoonaa euroa. Matti Vanhasen hallituksen vastuuministerinä oli tuolloin Jyri Häkämies, kok. Mauri Pekkarisen asemaa ei voi unohtaa.


Siilinjärvi on tuottava 8 %:n pitoisuudella, mutta Soklissa pitoisuus on 20 %. Siilinjärven ja Soklin malmin arvo lienee 3-5-kertaistunut. Soklin arvoksi voi laskea ainakin 40, mutta nyt jopa 70 miljardia euroa ilman niobia ja uraania. Niobin arvo on noin 5 miljardia euroa. Vielä silloin, kun GrowHow:n myynnistä ei ollut tietoa, Sokli arveltiin avattavan pelkän niobin vuoksi. Kun huomioidaan Siilinjärven arvo, näyttää siltä, että valtio myi jopa 30 miljardiksi kasvavan osuutensa 207 miljoonalla.


Yle uutiset kertoi 15.1.2014, että Yaran johtajille tuli lahjonnasta ulkomailla vuosina 2004-2009 yli kymmenen vuoden vankeustuomiot? Yara myönsi 35 miljoonan euron sakot oikeiksi.


Stora Enso osti yhdysvaltalaisen Consolitadet Papersin 4,9 miljardilla v. 2000 ja myi sen 1,8 miljardilla eurolla v. 2007. Asiantutijat laskevat, että Stora Enso hävisi Amerikassa n. 5,6 miljardia euroa. - Saksalaisten kanssa tehtyjen UMTS-kauppojen tappio oli ainakin 4,3 miljardia. Opimmeko näistä jotain - tai ei mitään?


Alpo Ylitalo

2019-02-10