--- ALPOLLA ON ASIAA --- "Moraali"vaalit 2011 ---

ALPOLLA ON ASIAA

Klikkaa Yhteystiedot- ja/tai Linkkejä-kohtaan. Siellä on nettisivuja, joilta löytyy lisää asiaa ja mietittävää!

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:707269 kpl

Hehkulamput himmenevät historiaan

Eurooppatiedotuksen sivuilta voi lukea, miten hehkulamput poistuvat myynnistä asteittain. Tilalle ovat tulossa ns. energiansäästölaput. Kaupoissa käy vilske, kun energiansäästölappuja kokeilleet, etenkin vanhemmat hehkulamppuihin tottuneet ihmiset, hamstraavat niitä varastoon. Kaikki eivät ole tyytyväisiä energian-säästölamppujen valon sävyyn, toinen pitää niiden valaisukykyäkin huonompana ja joku sanoo, ettei niissä ole luxeja. Jos ledvalaisimet syrjäyttävät energiansäästäjät pian, kehitys on kansalle kallis.

Direktiivin tarkoitus on hiilidioksidipäästöjen vähentäminen energiaa säästävillä lampuilla. 1.9.2009 voimaantullut asetus  rajoittaa hehkulamppujen myyntiä niin, että ensimmäisenä markkinoilta poistuvat suuritehoisimmat 100-wattiset ja kaikki mattapintaiset lamput. Sitten 1.9.2012 yli 7-wattiset lamput ovat rajoitusten piirissä. 

Hehkulamppujen haittana pidetään niiden tuottaman lämmön määrää. Joidenkin tietojen mukaan hehkulampun kuluttamasta sähköstä menee lämmöksi 95 %, kun energiansäästölapusta vastaavasti vain 75 %. Saman lähteen mukaan 11-wattinen energiansäästölamppu korvaa 60-wattisen hehkulampun. Omakotitaloissa valaisinten tuottama lämpö hyödyntynee osittain pienempänä lämmitysenergian tarpeena eli kaikki ei ole säästöä. Lisäksi lamppujen hankintahinnoissa on huikeat erot.  Vanhemmat ihmiset muistavat, miten hehkulapun käyttöikä on lyhentynyt muutamasta vuodesta viikkoihin.

Tietolähteestä riippuen energiansäästölamppujen kestoiän sanotaan olevan 8-15-kertainen, kun toinen määrittelee sen 6-20-kertaiseksi. Sähkönkulutus olisi vain 20 % hehkulampun kulutuksesta. Muutoksella EU:n alueella pyritään säästämään sähköä 23 miljoonan omakotitalon kulutuksen verran vuoteen 2020 mennessä. Kustannuksiakin tulee, sillä kaikki katu- ja ulkovalaisimetkin on vaihdettava. Energiansäästölamppujen hankintahinta ja niiden kuuluminen ongelmajätteisiin lisäävät kierrätyspisteidenkin tarvetta ja kokonaiskustannuksia.

Lähiaikoina voimakkaassa kehitysvaiheessa oleva LED-teknologia tullee korvamaan energiansäästölamput? Ledin etuja ovat todella pieni energian kulutus, pieni koko ja pitkä ikä. Hinnatkin ovat voimakkaassa laskussa. - On hyvin mahdollista, että uusien teknisten sovellusratkaisujen myötä ledit tulevat syrjäyttämään  energiansäästölamput nopeassa aikataulussa. Jos siirtymäaika jää lyhyeksi, siitä tulee suhteellisesti myöskin kallis.

Alpo Ylitalo, Kokkola 2009-10-30