--- ALPOLLA ON ASIAA --- "Moraali"vaalit 2011 ---

ALPOLLA ON ASIAA

Klikkaa Yhteystiedot- ja/tai Linkkejä-kohtaan. Siellä on nettisivuja, joilta löytyy lisää asiaa ja mietittävää!

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:684587 kpl

Ryhmäkurivallankäyttöä vai vaalivilppiä

Monen Aasian, Afrikan ja Etelä-Amerikan maan vaalivalmisteluissa varaudutaan muokkaamaan tuloksia. Kenian vaalivoittajaksi julistautunut presidentti Mwai Kibaki vannoi virkavalan.  Opposition tyytymättömyyden tuloksena on jopa 500 kuolonuhria. - Uutiskanava CNN:n mukaan Pakistanin vaaleihin valmistuneen Benazir Bhutton oli määrä tavata Yhdysvaltain senaattoreita ja todistaa, että vaalitulosta tullaan käsittelemään. Surmattiinko Bhutto sen vuoksi?  Venäjän duuman vaaleihin valmistautuvien puolueiden tiedonvälityskanavat tukittiin ja demokratiaa puolustaneita toimittajia tapettiin kymmenittäin. - Vaalivoittaja oli jo selvä, kun EU-tarkastajia kiusattiin viisumivaikeuksilla eikä heitä päästetty paikalle toteamaan vaalien epärehellisyys.

Suomen vaalitulosta ei juuri muokata, mutta ryhmäkuri takaa vallankäyttäjän tarpeet. Puolueiden yhteinen jäsenmäärä on enää 330.000, vaikka äänioikeutettuja on noin 4,3 miljoonaa. Hallituspuolueiden jäsenmäärä on mitätön, mutta silti valtaa käytetään tehokkaasti. Todellisia vallankäyttäjiä on muutama hallituksen sisäpiiriläinen. Puolueet ovat erottaneet eduskuntaryhmän toiminnasta omapäisiä edustajia määräajoiksi. Alistuminen ryhmäkuriin mitätöi vaalituloksen.

Ihmiset uskovat, että puolueiden jäsenyys on vaikutuskanava. Etujärjestöissä heitä lienee kymmenkertainen määrä puolueisiin verrattuna. Järjestöjäsenyys on suositumpi, vaikka puolueuskollisuuden sanotaan menevän aviouskollisuuden edelle. Puolueiden ideologisten erojen puutteessa ammattiliittojen edunvalvonta korostuu. Puoluehan valitaan usein suvun tai elintason mukaan, mutta ammattiliitto työsuhteen mukaan.

Syksyn palkkaratkaisuissa työntekijäjärjestöt saivat, mutta entä maatalousväestö? Toimiiko yhdenvertaisuusperiaate, kun tehyläisten painostamiseksi säädettiin laki? Jos paperiliittoa painostettaisiin samoin keinoin, olisiko maa sisällissodan partaalla? - Miten eläkeläiset painostaisivat lakollaan hallitusta?

Nykymuotoinen ryhmäkuri rapauttaa demokratiaa ja osoittaa, että hallintomalleja tulee kehittää. Puolueideologia rypee aatteellisessa tyhjyydessä. Puolueisiin kuuluva on ammattiliiton tai muun etujärjestön jäsen, vaikka niiden tavoitteet edunvalvojina olisivat ristiriidassa keskenään. Alueelliset tarpeet huomioivan yhteiskuntapolitiikan kehittämismahdollisuudet ovat vaarassa mitätöityä.

Nykyinen aluepolitiikka tekee vastakkainasetteluja, joihin kaikkien puolueiden syvästi kunnioittamat ympäristöjärjestöt antavat oman mausteensa. Niiden aktivistit pukeutuvat pakkasen varalle lämpimiin untuvapukuihin sitoen itsensä lintuvesien ja kalakantojen hoitotöitä tekevään kaivinkoneeseen - eväänään tonnikalapurkki. - Monimuotoisuuden vaaliminen vastustaa vesistöjen huoltoa.

Entäs puunhuoltoketjun ”heikoin lenkki”: metsänomistaja? Puolue- ja ammattiliitto-sidonnaisuudeltaan kirjava porukka on markkinoiden, työehtosopimusten ja teollisuuskartellien puristuksessa. Kartellikäryt ja Venäjän puutullit kohauttivat kuitupuun hintaa. Teollisuuden hovikelpoisuutta tavoittelevat poliitikot peräävät kuitenkin halpaa Venäjän puuta. Puun alhaisen  hinnan vuoksi taimikko- ja harvennushakkuita jäi tekemättä noin 1,5 milj. hehtaarilla. Ammattilaiset vakuuttavat, että puuta löytyy silti vuosittain jopa 20 milj. kuutiota lisää. Jos tehtaita ei suljeta, kotimaisen puun lisätarve on 15 – 17 milj.m3. – Kemijärven sulkeminen laskee puun kysyntää ja hintoja pohjoisessa. Samalla se enteilee puun kulkusuuntaa ja investointeja Venäjälle. Investointisuojasopimuksen puuttuminen ei vaikuta esteeltä. – Hallitukset eivät ole kyenneet hallitsemaan ja kehittämään uutta kansallisomaisuutta, mutta myyvät olemassa olevaa mieluusti. Olisiko jo arvokeskustelun paikka? 

Alpo Ylitalo, Kokkola

2008-01-10