--- ALPOLLA ON ASIAA --- "Moraali"vaalit 2011 ---

ALPOLLA ON ASIAA

Klikkaa Yhteystiedot- ja/tai Linkkejä-kohtaan. Siellä on nettisivuja, joilta löytyy lisää asiaa ja mietittävää!

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:697501 kpl

Juhannuksia vesien äärellä

Juhannusjuhlakulttuuriimme liittyvät läheisesti vesistöt ja kesämökit. Nykyisin suuret festivaalit ovat nuorison suosiossa.  – Yöttömän yön juhlaan kotiseuduille tullaan pitkienkin matkojen takaa. Juhlakulttuuriin liittyy runsas alkoholin käyttö. Käyttötavoista riippuen onni ja onnettomuudet seuraavat juhlijoita. Ehkäpä alkoholi oli suurin syy onnettomuuksiin. – Vanha sanonta kuuluu: onni yksillä, kesä kaikilla.

Vuosikymmenien kuluessa juhlinta on muuntunut näkyvämmiksi. Julkijuopottelun rangaistavuus on poistettu. Muuttuneista tavoista viestii sekin, kun vapaaehtoistyössä ollut eläkeläispoliisi kertoi selviämisasemalle viemistään nuorimman olleen vasta kaksitoistavuotias. ”Mäyräkoira” oli kuulunut hänenkin varustuksiinsa. - Arvostamani naispoliitikko arvioi kehitystä ja sanoi, että yhteiskunnassa vaikuttava voima synnyttää vastavoiman. Vastavoima on tosiasia, sillä nuorison keskuuteen on syntynyt raittiutta ihannoivia ryhmiä!

Suurten juhannusjuhlien kävijöiden ikäjakaumaan vaikuttaa esiintyjien imagosuuntautuneisuus. Kalajoen Hiekkasärkillä järjestysmiehinä toimineiden käsitys oli, että kävijöiden keski-ikä saattoi olla parisen vuotta alhaisempi kuin edellisvuonna. Humalahakuinen juominen näkyi sielläkin, mutta  vakavilta onnettomuuksilta vältyttiin. Sen sijaan Raumanmeren juhannusjuhlilla onnettomuuksissa menehtyi kolme henkilöä. - Opitaanko surullisista tapahtumista mitään?

Jälkiviisas kysymys kuuluu onko nuorisokasvatus menossa oikeaan suuntaa. Voisimmeko lasten vanhempina ja kasvattajina tehdä jotain toisin? Nuorilla ovat omat idolinsa, mutta mistä käyttäyty-mismallit ovat peräisin? Muistan lapsuudestani sanonnan: joka kuritta kasvaa, se kunniatta kuolee. Löytyisikö vanhoista kasvatusmalleista päivitettyinä jotakin käyttökelpoista?

Juhannusjuhlien saldo oli kolmetoista kuolemantapausta. Eri tilanteiden onnettomuuksista päätellen elinikäinen elämäntapakoulutus olisi tarpeellista. Jos alkoholin käyttö olisi hallinnassa, monelta onnettomuudelta ja suruviestiltä olisi vältytty. Harvoin juhliville viinan hinnan korotusta parempi vaihtoehto saattaisi olla käyttötapavaikuttaminen. Hillityn käytön hyväksyntä voisi olla elinikäinen esimerkki monelle.

Raittiudella ylpeileviä nuorisoryhmiä tulisi huomioida palkitsevasti. He pitävät raittiina hauskaa, kun toiset etsivät sitä humalasta. – Eräs tuttavani totesikin, että nuoruudesta olisi jäänyt kivoja muistoja, kun vain muistaisi jotain. Juhlinnasta yleisemminkin olisi hyvä keskustella tuoreeltaan, sillä humalahakuista juontia esiintyy kaikissa ikä- ja sosiaaliryhmissä. Syyllistämättä ketään siteeraan vanhoja sanontoja: kohtuus kaikessa ja viina on viisasten juomaa!

Alpo Ylitalo, 2007-06-29